ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση Μόσχας σε ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία

Απάντηση Μόσχας σε ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία
REUTERS/Ammar Abdullah

Η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει να πολεμά την τρομοκρατία στην Συρία ή να εγκαταλείψει την παροχή στήριξης στον κυβερνητικό στρατό, παρά την άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διμερή διάλογο για την συριακή επίλυση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ:

Η άρνηση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τον διάλογο με την Ρωσία για την Συρία αναφορικά με την στήριξη ενός καθεστώτος εκεχειρίας, σαφώς περιπλέκει την κατάσταση. Αυτή η άρνηση, δυστυχώς, επιβεβαιώνει ότι είναι ντε φάκτο αδύνατος ο διαχωρισμός των "τρομοκρατών" από την αυτοαποκαλούμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση...

Παρόλα αυτά, σημείωσε, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική πλευρά σκοπεύει να εγκαταλείψει τα σχέδια της αναφορικά με την μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την στήριξη των συριακών ενόπλων δυνάμεων στις προσπάθειες τους ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ επεσήμανε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ πρέπει δημοσίως να παραδεχτούν ότι οι περισσότερες από τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που στηρίζουν στην Συρία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Μετώπου αλ Νόσρα.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις συνομιλίες με την Ρωσία για την προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Συρία και κατηγόρησαν την Μόσχα για μη "τήρηση των δεσμεύσεων της" με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας στην οποία κατέληξαν Ουάσιγκτον και Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν "εγκαταλείψει" τη Συρία και δεν έχουν σταματήσει να επιδιώκουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη χώρα, παρά την αναστολή της συνεργασίας τους με τη Ρωσία.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό πως έχει αναπτύξει ένα πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην ρωσική ναυτική βάση Ταρτούς στην Συρία.

"Το πυραυλικό σύστημα στοχεύει να θωρακίσει την ασφάλεια της ναυτικής βάσης... Δεν είναι κατανοητό γιατί η ανάπτυξη των S-300 προκάλεσε τέτοια ανησυχία ανάμεσα στους δυτικούς μας συμμάχους", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Ρωσία έστειλε το πυραυλικό σύστημα S-300 στην Συρία το σαββατοκύριακο, στην πρώτη ξένη αποστολή ενός οπλικού συστήματος εδάφους-αέρος στην χώρα.

Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ένα ιρανικό πολιτικό περιοδικό δήλωσε πως ο διάλογος μεταξύ Δαμασκού και ένοπλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης είναι πιθανός αν αυτός οδηγήσει στον τερματισμό της αιματοχυσίας στην χώρα.

"Σχετικά με την πιθανότητα ενός διαλόγου με τις ένοπλες οργανώσεις (της αντιπολίτευσης), οι οποίες θα παραδώσουν τα όπλα τους, θα έλεγα ναι, υπάρχει η πιθανότητα", τόνισε ο Άσαντ, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ