ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Το εδαφικό ενδεχομένως να συζητηθεί εκτός Κύπρου

Αναστασιάδης: Το εδαφικό ενδεχομένως να συζητηθεί εκτός Κύπρου
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (Ban Ki-moon) στα στο κτίριο του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 REUTERS/Andrew Kelly

«Παραγωγική ήταν η σημερινή η συνάντηση, περάσαμε κεφάλαιο με κεφάλαιο για να δούμε τις διαφορές, ώστε ο Οκτώβριος να είναι μήνας εντατικός διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την σημερινή συνάντηση του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (Mustafa Akinci).

Αν παρατηρηθεί πρόοδος, θα προχωρήσουμε στο εδαφικό, με το ενδεχόμενο αυτή η συνάντηση να γίνει σε τρίτη χώρα, είπε. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα τον συνοδεύουν για να υπάρχει συλλογική αντιμετώπιση.

«Αν και εκεί υπάρξει πρόοδος, τότε προχωράμε στην σύγκλιση πολυμερούς. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση της προόδου. Ανταλλαγή ιδεών μπορεί να γίνει αλλά το σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε στις διαφορές για να προχωρήσουμε στο εδαφικό», δήλωσε o Κύπριος πρόεδρος.

Συνάντηση τύπου Κάμπ Ντέιβιντ για το εδαφικό και στην συνέχεια πενταμερή διάσκεψη για την ασφάλεια διαβλέπει ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι στις επόμενες συναντήσεις του τρέχοντος μηνός θα συζητηθούν θέματα των τεσσάρων κεφαλαίων που εκκρεμούν χωρίς διευθέτηση.

Εφ’ όσον κλείσουν αυτά τα κεφάλαια, συνέχισε, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, στο εξωτερικό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το εδαφικό, σε φόρματ Καμπ Ντέιβιντ και σε συνεργασία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε αυτό το ειδικό φόρματ θα πραγματοποιηθούν συνεχόμενες συζητήσεις για το εδαφικό. Κατά τον κ. Ακιντζί, ως συνέχεια της συνάντησης για το εδαφικό «θα ανοίξει ο δρόμος για μια πενταμερή διάσκεψη για τις εγγυήσεις, στην οποία θα λάβουν μέρος οι εγγυήτριες δυνάμεις».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι η ανάδυση του πολιτικού πλαισίου της λύσης μέχρι το τέλος του 2016, σημειώνοντας παράλληλα ότι ενδέχεται να υπάρξουν τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα διευθετηθούν εντός του 2017, όπως λ.χ. το ζήτημα των συνταγμάτων και η δημόσια συζήτηση για το σχέδιο λύσης.

Όπως τόνισε:

Εύχομαι ότι σε αυτή την νέα περίοδο δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανεπιθύμητες εξελίξεις. Αν δεν υπάρξουν ανεπιθύμητες εκπλήξεις ή εξελίξεις, τα τέσσερα κεφάλαια θα κλείσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ