Λούλα: «Δεν θα ταπεινωθώ καλώντας τον Τραμπ για τους δασμούς»
Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα
AP Photo/Eraldo PeresO Λούλα Ντα Σίλβα δεν βλέπει περιθώρια για άμεσες συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες, κατά την άποψή του, θα κατέληγαν σε «ταπείνωση» για τον ίδιο.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Λούλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα απαντήσει με αντίποινα, όπως η επιβολή αντίστοιχων δασμών. Ωστόσο, θα συνεχίσει τις επαφές σε επίπεδο υπουργών, ενώ παράλληλα εξετάζει μέτρα ενίσχυσης της εγχώριας οικονομίας για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των αμερικανικών εμπορικών περιορισμών.
«Την ημέρα που η διαίσθησή μου θα μου πει ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να μιλήσει, δεν θα διστάσω να τον καλέσω», δήλωσε ο Λούλα.
«Δεν πρόκειται για μια μικρή παρέμβαση»
Παράλληλα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε λόγο για τη χειρότερη φάση στις σχέσεις ΗΠΑ - Βραζιλίας εδώ και δύο αιώνες, τονίζοντας ότι ο Τραμπ συνέδεσε δημόσια την άρση των δασμών με την παύση της δίωξης του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος δικάζεται για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος το 2022.
Υπογράμμισε πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας «δεν ενδιαφέρεται και δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το τι λέει ο Τραμπ», προσθέτοντας πως ο Μπολσονάρου «πρέπει να δικαστεί και για το γεγονός ότι προκάλεσε την αμερικανική παρέμβαση», αποκαλώντας τον μάλιστα «προδότη της πατρίδας».
«Αλλά τώρα δεν πρόκειται για μια μικρή παρέμβαση. Είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύει κανόνες σε μια κυρίαρχη χώρα όπως η Βραζιλία. Είναι απαράδεκτο».
Ιαπανία: «Δώρο ξένης χώρας» τα αδήλωτα κοσμήματα ισχυρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Θαπατέρο
23:56
Ο Ζελένσκι επαναφέρει τον Φεντόροφ μετά τις διαμαρτυρίες - «Του πρότεινα διάφορες θέσεις»
23:44
Νετανιάχου: «Ιστορικό άλμα» θα ήταν η αναγνώριση του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία
23:32
Σε υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς η Ρόδος την Παρασκευή - 51 φωτιές το τελευταίο 24ωρο
23:21