ΚΟΣΜΟΣ

Επικριτικός ο βελγικός Τύπος για τις απολύσεις στην τράπεζα ING

Επικριτικός ο βελγικός Τύπος για τις απολύσεις στην τράπεζα ING
Περαστικοί περπατούν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της iNG στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 REUTERS/Francois Lenoir

To ζήτημα των απολύσεων στην τράπεζα ING εξακολουθεί να κυριαρχεί στον βελγικό Τύπο.

Ενδεικτικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Le Soir με τίτλο «Η εργασία θυσιάζεται εκ νέου», όπου η εφημερίδα σχολιάζει ότι «το 2016 είναι με βεβαιότητα μια μαύρη χρονιά για την απασχόληση».

Σημειώνεται ότι χθες η ολλανδική μητρική τράπεζα προχώρησε σε ανακοίνωση για επικείμενη απόλυση 3.158 υπαλλήλων στο Βέλγιο ως το 2021 και συγχώνευση των 1.245 υποκαταστημάτων της σε μόλις 650. Τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει απεργία την ερχόμενη Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας για το Βέλγιο δηλώνει ότι η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί το μέλλον της τράπεζας, αν και αναφέρει ότι «ελπίζει να καταφέρει να μειώσει τον αριθμό αυτό».

Την άποψη ότι το κύμα απολύσεων στην ING αποτελεί προάγγελο ενός γενικευμένου ντόμινο απολύσεων στον βελγικό χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών που αποτελεί πλέον μια «αναπόδραστη πραγματικότητα», εκφράζει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο και η De Morgen.

Η εφημερίδα πάντως στο κύριο άρθρο της θεωρεί ότι η τράπεζα βιάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις, αντί να ζητήσει από τους μετόχους υπομονή σε αυτή την μεταβατική φάση της αναδιάρθρωσης που διέρχεται, γεγονός που, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, όχι μόνο δεν παραπέμπει σε «πρόθεση καινοτομίας», αλλά αντίθετα αποπνέει «στυγνό, παλιομοδίτικο καπιταλισμό».

Προβληματισμό για τις εξελίξεις εκφράζει στο κύριο άρθρο της και η De Standaard, ωστόσο θεωρεί πως δεν αποτελεί λύση η απαγόρευση των απολύσεων ή η επιβολή προστίμων, καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μια «μάχη οπισθοφυλακής» εκ των προτέρων χαμένη, εφόσον «δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απάντηση για κάθε θέση εργασίας που χάνεται επειδή καθίσταται «παρωχημένη», πρέπει να είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα έχουν περισσότερο μέλλον.

Για βαριές επιπτώσεις που έχει για τους υπαλλήλους η αναδιάρθρωση της ING μιλάει τέλος στο κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα της και η De Tijd, θεωρώντας πως οι εξελίξεις ισοδυναμούν με ένα «μακελειό άνευ προηγουμένου» για τον βελγικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η εφημερίδα διατυπώνει στο κύριο άρθρο της την εκτίμηση ότι, εάν η αναδιάρθρωση στεφθεί με επιτυχία, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες τράπεζες προχωρώντας κι αυτές σε κύμα απολύσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ