Τούρκος ΥΠΕΞ: Οι μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν ενάντια στο σχέδιο του Ισραήλ για τη Γάζα
Ανανεώθηκε:
Ο Χακάν Φιντάν
EPA/SERGEY DOLZHENKO/ ΑΠΕ ΜΠΕΚάλεσμα στις μουσουλμανικές χώρες να συνεργαστούν για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας κατά του σχεδίου του Ισραήλ για την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της Γάζας, απηύθυνε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μετά από συνομιλίες στην Αίγυπτο.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Ελ Αλαμέιν -μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι- ο Φιντάν είπε επίσης ότι ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έχει συγκληθεί σε έκτακτη διάσκεψη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι, έγραψε στο Twitter ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την ενίσχυση των αιγυπτοτουρκικών σχέσεων και είχαν μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη Γάζα, τη Λιβύη, τη Συρία, το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής.
Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται, παρά τη διεθνή κατακραυγή, να αρχίσει επιχειρήσεις για την κατάληψη της Γάζας, τη μεγαλύτερη στον παλαιστινιακό θύλακα, με στόχο να «νικήσει» τη Χαμάς και να εξασφαλίσει την «απελευθέρωση» όσων ομήρων απομένουν.
Έπειτα από 22 μήνες, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει έντονη πίεση, εντός Ισραήλ και στο εξωτερικό, να βάλει τέλος στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου πάνω από δυο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι απειλούνται να υποστούν «γενικευμένο λιμό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Βάσει του σχεδίου που ενέκρινε το κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, ο στρατός της χώρας «προετοιμάζεται να καταλάβει τον έλεγχο της πόλης της Γάζας», μεγάλο μέρος της οποίας έχει μετατραπεί σε συντρίμμια, στον βορρά της μικρής παραθαλάσσιας περιοχής, και να προχωρήσει στη «διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό εκτός των ζωνών μάχης».
Μετά την ανακοίνωση του σχεδίου αυτού, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή στις 10:00 (17:00 ώρα Ελλάδας) κατεπείγουσα συνεδρίαση για τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν χθες Παρασκευή συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Επί τάπητος το σχέδιο του Ισραήλ για τη Γάζα
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αμπάς: Βαθιά ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00
Έως πότε υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση για την επιστροφή ενοικίου
02:00
Υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας: Ποιοι κλάδοι θα δουν αυξήσεις μισθών
01:00