ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια παιδιά θα έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη λόγω της ακραίας φτώχειας

Εκατομμύρια παιδιά θα έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη λόγω της ακραίας φτώχειας
REUTERS/Mohammad Ismail

Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες τους λόγω της ακραίας φτώχειας.

Ως αποτέλεσμα, τα μελλοντικά εισοδήματα των παιδιών αυτών θα μειωθούν μέχρι και 26% γεγονός που θα πλήξει σημαντικά και την εθνική ανάπτυξη, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η αποτυχία να γίνουν επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης των παιδιών κοστίζει στις υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες δύο με τρεις φορές τις τρέχουσες δαπάνες τους για την υγεία, εκτίμησαν οι ερευνητές.

Σε άρθρο τους στο ιατρικό περιοδικό The Lancet οι επιστήμονες αναφέρονται στα ισχυρά στοιχεία που συνδέουν την καθυστερημένη ανάπτυξη και την ακραία φτώχεια με τη μειωμένη μαθησιακή και νοητική ανάπτυξη, με χειρότερη υγεία στους ενήλικες και χαμηλότερα εισοδήματα. Μια νέα ανάλυση των στοιχείων του 2010, τα τελευταία διαθέσιμα, δείχνει ότι 249,4 εκατομμύρια, ή 43% των παιδιών κάτω των πέντε ετών σε χώρες με μικρό ή μεσαίο ΑΕΠ κινδυνεύουν να μην εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητές τους.

640x640

REUTERS/Mohammad Ismail

Οι αιτίες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή και τις κακές συνθήκες υγιεινής, αλλά και τα ελλιπή ερεθίσματα τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών.

Στην υποσαχάρια Αφρική τα δύο τρίτα των παιδιών εκτιμάται ότι κινδυνεύουν εξαιτίας της καθυστερημένης ανάπτυξης και της ακραίας φτώχειας. Ακολουθεί με 65% η νότια Ασία και με 18% τα νησιά της Καραϊβικής και η Λατινική Αμερική. Μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Λιβερία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μπουρούντι, ο Νίγηρας και το Μαλάουι.

640x640 2

REUTERS/Mohammed Salem

Νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ είχε προειδοποιήσει ότι η καθυστερημένη ανάπτυξη των παιδιών είναι μια «μεγάλη παραγνωρισμένη καταστροφή».

Τόνισε μάλιστα ότι οι χώρες που δεν επενδύουν στην ανάπτυξη των μικρών παιδιών θα μείνουν πίσω επειδή το μελλοντικό τους εργατικό δυναμικό δεν θα διαθέτει τη νοητική ικανότητα να αντεπεξέλθει στον ολοένα και πιο περίπλοκο και ψηφιακό κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ