ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ επιδιώκει παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι

Η ΕΕ επιδιώκει παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι
REUTERS/Khalil Ashawi

Την κατεπείγουσα παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι επιδιώκει η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φρεντερίκα Μογκερίνι. 

Στην προσπάθεια αυτή για το Χαλέπι αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κορτσόκ κατά τη συζήτηση για τη Συρία, το απόγευμα της Τετάρτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Για την επίτευξη της προσπάθειας αυτής η Υπάτη Επρόσωπος είχε τελευταία σειρά διεθνών επαφών με υψηλούς παράγοντες σε ΗΠΑ και Ρωσία, εξήγησε ο Σλοβένος ΥΠΕΞ. Προβλέπονται επίσης 25 εκατ. ευρώ ως κατεπείγον ταμείο για θέματα υγείας, διατροφής και άλλων πρώτων αναγκών.

«Όλα αυτά δεν αρκούν, οι Σύριοι έχουν ανάγκη για πρόσβαση στην παιδεία, στα νοσοκομεία, για αναδιοργάνωση της κοινωνίας, ώστε να μη ριζοσπαστικοποιηθεί η επόμενη γενιά Σύρων» δηλώνει η κα Μογκερίνι μέσω του σημειώματος που ανάγνωσε ο κ. Κορτσόκ.

Σχετικά με την εκεχειρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία, εκτιμά ότι «την ευθύνη έχουν εκείνοι που χορηγούν στρατιωτικό υλικό και προσωπικό».

Αυτοί θα πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες εάν το επιθυμούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές με τους τοπικούς εμπλεκόμενους παράγοντες, γιατί κανείς δεν θέλει να διαλυθεί η χώρα. Η χώρα όμως θα διαλυθεί εάν συνεχισθεί ο πόλεμος. Θα πρέπει να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η μόνη λύση είναι η πολιτική, αλλιώς κανείς δεν θα είναι νικητής. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουν οι στρατιωτικές ενέργειες την ειρήνη, το μόνο που θα κάνουν θα είναι να παρατείνουν την αιματοχυσία.

Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ κατέθεσε τη διαφωνία του στην ολομέλεια με ιδιαίτερα έντονο ύφος:

Διαφωνώ με το Συμβούλιο, διαφωνώ με όλους εσάς, διαφωνώ με την ανάλυσή σας. Τι μας λέτε τελικά; Μας λέτε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε στο παρελθόν και θα λύσουμε τα προβλήματα. Είμαστε ανίκανοι να υποστηρίξουμε τους μετριοπαθείς στο Χαλέπι. Δεν μπορούμε καν να τους στείλουμε βοήθεια, παρ' ότι προσπαθήσαμε κατ' επανάληψη. Αποτύχαμε στο Χαλέπι.

Πρώτα απ' όλα γιατί οι Αμερικανοί έκαναν λάθος βάζοντας μια κόκκινη γραμμή για τα χημικά, αλλά δεν έκαναν τίποτα όταν άρχισε ο Ασαντ να τα χρησιμοποιεί. Εμείς ως Ευρώπη δεν λάβαμε κανένα μέτρο κατά του καθεστώτος και στείλαμε το μήνυμα στον Άσαντ ότι δεν τρέχει και τίποτα... σαν να του λέγαμε κάνε ότι θέλεις. Η Ευρώπη ήταν απούσα. Οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι διαπραγματεύονταν πάνω από το κεφάλι μας.

Ύστερα από ερώτηση συναδέλφου του, ο κ. Φερχόφσταντ διευκρίνισε ότι μιλώντας για τους «μετριοπαθείς στη Συρία» εννοεί τους απλούς πολίτες, τους φοιτητές, τους γιατρούς, τους εργάτες, αυτούς που πρώτοι ξεκίνησαν την επανάσταση στη Συρία και τώρα υφίστανται τις φρικαλεότητες από την κυβέρνηση Άσαντ.

Για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων καλεί το Συμβούλιο και την κα Μογκερίνι μαζί με τους Αμερικάνους να τροποποιήσουν τη στρατηγική τους. Να δημιουργηθεί άμεσα μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος διότι όπως είπε, «χθες οι Ρώσοι μετέφεραν στην περιοχή αντιαεροπορικά συστήματα που θα μετατρέψουν το Χαλέπι όχι σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά σε ζώνη ελεύθερου βομβαρδισμού, για τις δικές τους αεροπορικές δυνάμεις και τις δυνάμεις του Άσαντ».

Υποστήριξε επίσης να υπάρξει ένα πρόγραμμα κυρώσεων κατά όσων δεν σέβονται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ζήτησε να δει πλέον σοβαρά η Ευρώπη την «υπόθεση της αμυντικής της κοινότητας, αναπτύσσοντας τις δικές της δυνατότητες».

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την άμεση γειτονία μας» κατέληξε ο κ. Φερχόφσταντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ