ΚΟΣΜΟΣ

Αισιοδοξία Ρέντσι για την οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία παρά τις προβλέψεις

Αισιοδοξία Ρέντσι για την οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία παρά τις προβλέψεις
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι στα έδρανα του ιταλικού κοινβουλίου, κατά την συζήτηση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014 REUTERS/Giampiero Sposito/File Photo

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία παραμένει ασθενής», υπογραμμίζει σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat.

Σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση του Σεπτεμβρίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, «η ασθενής αυτή δυναμική αναμένεται να συνεχισθεί και τους ερχόμενους μήνες».

Τονίζεται, παράλληλα, ότι «και σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται η μείωση του ρυθμού των εμπορικών συναλλαγών, ενώ επιβραδύνεται και η οικονομική δραστηριότητα στην ζώνη του ευρώ».

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) αντέτεινε ότι «όπως συνέβαινε πάντα μέχρι τώρα, θα βρεθούν και αυτή την φορά οι αναγκαίοι πόροι για να επιτευχθούν οι στόχοι του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017».

Το σχόλιο του κεντροαριστερού πρωθυπουργού της Ιταλίας αναφερόταν στην πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1% το επόμενο έτος η οποία αμφισβητήθηκε από αναλυτές, αλλά εμμέσως και από την Τράπεζα της Ιταλίας.

«Την ώρα που οι ειδικοί αφιερώνουν τον χρόνο τους σε συζητήσεις, εγώ επιλέγω να συναντήσω όσους συμβάλλουν στην παραγωγή του ΑΕΠ», πρόσθεσε ο Ρέντσι, ο οποίος επισκέφτηκε σειρά μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην βορειοανατολική Ιταλία.

Στο μεταξύ, οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ιταλία δεν χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αισιοδοξία: για φέτος, αναμένεται αύξηση του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος κατά 0,8% και για το επόμενο έτος 0,9%. Σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος της χώρας, το ΔΝΤ προβλέπει ότι κατά την φετινή χρονιά θα αγγίξει το 133,2% του ΑΕΠ, και το 2017 το 133,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ