ΚΟΣΜΟΣ

Italexit: Ο Στίγκλιτς βλέπει έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη

Italexit: Ο Στίγκλιτς βλέπει έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη
David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images/Ideal Image

Την εκτίμηση ότι η Ιταλία δεν θα παραμείνει μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος ,Τζόζεφ Στίγκλιτς.

«Όταν συνομιλώ με τους Ιταλούς διαισθάνομαι μια αυξανόμενη απογοήτευση για το ευρώ. Στους Ιταλούς γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Ιταλία δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του ευρώ. Είναι πραγματικά δύσκολο συναισθηματικά και χρειάστηκαν καιρό να το αποδεχθούν» ανέφερε σε συνέντευξή του στη Die Welt και πρόσθεσε:

«Η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι τράπεζες της χώρας παλεύουν με τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων και η χώρα δεν αναπτύσσεται πλέον εδώ και δέκα χρόνια καθόλου, ενώ σε αυτό το διάστημα η ανεργία έχει αυξηθεί πάρα πολύ».

Ο Στίγκλιτς εκτιμά ότι χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει η ευρωζώνη και πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να σώσει μακροπρόθεσμα την πάσχουσα ευρωζώνη.

«Απουσιάζει η αποφασιστικότητα. Εγώ ανησυχώ για την έλλειψη ταχύτητας με την οποία υλοποιούνται οι αποφάσεις στην Ευρώπη. Η πολιτική αποφασίζει τι πρέπει να γίνει και μετά οι αποφάσεις μπλοκάρονται, αργούν, καθυστερούν» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «αυτό που λείπει από την Ευρώπη είναι η πέραν των εθνικών συνόρων αλληλεγγύη».

«Γι’ αυτό και η κοινή νομισματική ένωση πιθανόν να διαλυθεί τα επόμενα χρόνια. Τότε δεν θα υπάρχει πλέον ευρωζώνη με την σημερινή της μορφή. Η ευρωζώνη θα υπάρχει σε δέκα χρόνια, αλλά τίθεται το ερώτημα πώς θα είναι. Είναι εντελώς απίθανο ότι θα εξακολουθήσει να έχει 19 μέλη . Είναι δύσκολο να πει κανείς ποια θα ανήκουν σε αυτήν. Η Γερμανία για παράδειγμα είχε ήδη αποδεχτεί ότι θα αποχωρήσει η Ελλάδα» σημείωσε.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος μπορεί μεν να απαριθμήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ήταν αναγκαίες ώστε να λειτουργήσει η νομισματική ένωση, αλλά δεν πιστεύει ότι τα κράτη μέλη θα ήταν διατεθειμένα να κάνουν αυτά τα βήματα. Η κατάργηση του κοινού νομίσματος ή η διάσπασή του σε βόρειο και νότιο ευρώ είναι, επομένως, κατά τη γνώμη του, οι μοναδικές ρεαλιστικές επιλογές για να ανακάμψει και πάλι η παραλυμένη οικονομία της Ευρώπης.

«Η κρίση ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αλλά η οικονομία εκεί ανακάμπτει και πάλι, ενώ η ευρωζώνη βρίσκεται σε σύγχυση. Και οι δυο οικονομικοί χώροι είναι όμοια διαμορφωμένοι, διαθέτουν το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό, ίδιους πόρους και όμοιους θεσμούς. Η μεγάλη τους διαφορά είναι το ευρώ» τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ