ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίφθηκε η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία

Απορρίφθηκε η πλήρης απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία
REUTERS - Kacper Pempel

Με μεγάλη πλειοψηφία απορρίφθηκε σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, από το πολωνικό Κοινοβούλιο η πρόταση νόμου που απαγόρευσε τις αμβλώσεις.

Κατά της πρότασης ψήφισαν 352 βουλευτές της πλειοψηφίας των συντηρητικών και της αντιπολίτευσης. Υπέρ τάχθηκαν οκτώ βουλευτές, ενώ απείχαν 18.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις γυναικών - υπολογίζεται πως πάνω από 100.000 «γυναίκες σε απεργία» ντυμένες στα μαύρα βγήκαν στους δρόμους - ανάγκασε την συντηρητική κυβέρνηση να επανεξετάσει την στάση της.

Οι διαδηλώσεις έγιναν τη Δευτέρα και όπως υποστήριξε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Γιάροσλαβ Γκοβίν, «μας έκαναν να σκεφθούμε και μας έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας».

Ο μέχρι σήμερα ισχύον νόμος επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση γεννητικής ασθένειας του εμβρύου, κινδύνου για την ζωή της μητέρας ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Η πρόταση που προσπαθούσε η κυβέρνηση να προωθήσει όριζε πως η άμβλωση θα επιτρεπόταν μόνο αν κινδύνευε η ζωή της μητέρας και οποιαδήποτε παράβαση όριζε ανώτατη ποινή φυλάκισης τα πέντε χρόνια, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να την τιμωρήσει.

Την απόρριψη του σχεδίου νόμου είχε ζητήσει ένας βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο Βίτολντ Τσαρνέτσκι, όπως και οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Το συντηρητικό κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είχε ψηφίσει στις 23 Σεπτεμβρίου υπέρ της εξέτασης του κειμένου στην επιτροπή και κατά μιας φιλελεύθερης αντιπρότασης, έδωσε την εντύπωση ότι ενήργησε υπό το κράτος έκτακτης ανάγκης.

Ο βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Τόμαζ Λάτος, «δεν ήταν ποτέ υπέρ της τιμωρίας των γυναικών», και έκανε αναφορά στην θέση της καθολικής εκκλησίας επί του θέματος.

«Οι Πολωνές δεν θα επιτρέψουν να τις οδηγήσετε στο σφαγείο σαν πρόβατα. Το κοπάδι θα σας ποδοπατήσει», είπε η Τζοάνα Μούτσα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, που πολέμησε την πρόταση.

Άλλες φωνές έκαναν λόγο για «βάρβαρο σχέδιο, χυδαίο, που θα έπρεπε να είχε πεταχτεί στα σκουπίδια εδώ και δύο εβδομάδες».

Μεγάλος υποστηρικτής του σχεδίου υπήρξε ο Μαριούς Ντζιερτζάβσκι, η «ψυχή» ενός ιδρύματος υπέρ της ζωής. Ο ίδιος υποστήριζε «κάθε ανθρώπινο πλάσμα έχει δικαίωμα στη ζωή». Μετά το αποτέλεσμα κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για εξαπάτηση των ψηφοφόρων του.

Εντάσεις υπήρξαν και στην Ευρώπη. Την Τετάρτη η πρόταση νόμου συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπήρξαν πολλές αντιδράσεις και επικριτικά σχόλια.

«Έχετε καρδιά από πέτρα! Οι γυναίκες δεν είναι εμπορεύματα για να πληρώνετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις», είπε εντός του Ευρωκοινοβουλίου η Πολωνή Μπάρμπαρα Κουντρίκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ