O Tραμπ πετάει το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους: Οι ΗΠΑ εκτός εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία
Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
(AP Photo/Alex Brandon)Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν σημαντικές δεσμεύσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα (25/08) ο Ντόναλντ Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος της Ουάσινγκτον θα είναι ως επί το πλείστον επικουρικός.
«Δεν έχουμε ακόμα συζητήσει λεπτομέρειες για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Θα δούμε. Η Ευρώπη θα δώσει σημαντικές εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θα συμμετάσχουμε υποστηρικτικά», ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν χρηματοδοτεί πλέον την Ουκρανία, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη διαχείριση της κατάστασης. Επίσης, τόνισε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση σχετικά με τις λεπτομέρειες των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι προτεραιότητά του είναι να βάλει τέλος στον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία με την εισβολή της, σύμφωνα με το Reuters.
Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ διευκρινίζει τον ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, o Aμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε αν οι εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και αμερικανικά στρατεύματα, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του μάλιστα, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία δεν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προστασία από το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει κάποια μορφή ασφάλειας», ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Η Ρωσία θεωρεί την αρχή της συλλογικής παροχής εγγυήσεων για την Ουκρανία σχετική, ενώ η Μόσχα απορρίπτει τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία με βάση τη λογική της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
ΦΟΒΟΙ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ: CNNi: Με το δάκτυλο στην σκανδάλη ο Τραμπ - Eξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν
19:04
ΗΠΑ: Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα ενάντια στην δολοφονία της Ρενέ Γκούντ από πράκτορα της ICE
18:52
ΚΥΣΕΑ: Έκτακτες κρίσεις ανώτατων αξιωματικών - Ποιοι προάγονται και ποιοι παραμένουν
18:40
Ζορίστηκε, αλλά κατέβαλε το Περιστέρι ο Παναθηναϊκός με 94-86
18:27