ΚΟΣΜΟΣ

Εκατομμύρια Αμερικανοί εκκενώνουν τα σπίτια τους ενόψει Μάθιου

Εκατομμύρια Αμερικανοί εκκενώνουν τα σπίτια τους ενόψει Μάθιου
CNN International

Καθώς ο τυφώνας Μάθιου κατευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και οι εκκενώσεις αναμένεται να συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι Αμερικανοί που τρέπονται σε φυγή από τα νοτιοανατολικά παράλια, εφοδιάζονται με τρόφιμα, αδειάζοντας τα ράφια των σουπερ μάρκετ, ενώ οι ουρές που σχηματίζονται για βενζίνη, φτάνουν χιλιόμετρα, με μερικά πρατήρια βενζίνης να έχουν ήδη ξεπουλήσει σε ορισμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα, όπου θα συμμετείχε σε μια προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο τυφώνας Μάθιου είναι "μια σοβαρή καταιγίδα" και κάλεσε τους κατοίκους να υπακούσουν τις οδηγίες για εκκένωση των πόλεων.

2016 10 06T113704Z 1 MTZGRQECA6MJQ8FS RTRFIPP 0 STORM MATTHEW

ΠΗΓΗ: REUTERS

Οι κυβερνήτες των Φλόριντα, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα έχουν κηρύξει τις πολιτείες τους σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, κάτι που τους επιτρέπει να κινητοποιήσουν την Εθνοφρουρά.

Μάλιστα στη Φλόριντα, έντεκα παραλιακά διαμερίσματα της πολιτείας βρίσκονται υπό υποχρεωτική εκκένωση και τέσσερα νοσοκομεία έχουν μεταφέρει τους ασθενείς αλλού. "Εάν κάνει στροφή την τελευταία στιγμή ο τυφώνας, δεν θα έχετε τον χρόνο να προετοιμαστείτε. Θα θέσετε τη ζωή σας και αυτή των δικών σας σε κίνδυνο", προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρικ Σκοτ.

Ο τυφώνας Μάθιου, που κατατάσσεται στη βαθμίδα 3 της πεντάβαθμης κλίμακας των τυφώνων (από την βαθμίδα 4, που ήταν αρχικά), συνοδεύεται από ανέμους περίπου 195 χιλιομέτρων την ώρα, κατά το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

2016 10 06T113704Z 1 MTZGRQECA6MK01HM RTRFIPP 0 STORM MATTHEW

ΠΗΓΗ: REUTERS/ Andres Martinez Casares

Πρόκειται για τον ισχυρότερο τυφώνα της Καραϊβικής εδώ και μια δεκαετία και χτύπησε τις Μπαχάμες μετά από καταστροφικές ζημιές στην Κούβα και την Αϊτή, και αφού άφησε τουλάχιστον 17 νεκρούς στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η αεροπορική εταιρεία American Airlines ακύρωσε τις πτήσεις της σε τρία αεροδρόμια της νότιας Φλόριντα και όλες τις πτήσεις από και προς την Τζάκσονβιλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ