Ο Αντ. Γκουτέρες και επίσημα νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ
Την ομόφωνη υποστήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θέση του γενικού γραμματέα του Οργανισμού έλαβε την Πέμπτη ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο Γκουτέρες ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί αφού κέρδισε και στις έξι «προκαταρκτικές» ψηφοφορίες. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτι που θεωρείται δεδομένο.
Σε περίπτωση που επιλεγεί και τυπικά, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πορτογάλο «εξαιρετική επιλογή».
«Γνωρίζω πολύ καλά τον κ. Γκουτέρες και θεωρώ ότι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπαν στο περιθώριο συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Η εμπειρία του ως πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, οι ευρείες γνώσεις του για τις διεθνείς υποθέσεις, η ζωηρή διάνοιά του θα του χρησιμεύσουν για να ηγηθεί των Ηνωμένων Εθνών σε μία κρίσιμη περίοδο», σημείωσε.
Θερινές εκπτώσεις: Έως πότε διαρκούν - Ποιες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων
02:00
Τι πρέπει να περιέχει το κιτ πρώτων βοηθειών στο φαρμακείο Αυτοκινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2027
01:00
Σε εξέλιξη οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες: Βήμα - Βήμα η διαδικασία
00:30
Τροχαίο δυστύχημα στη Λακωνία: Νεκρή 29χρονη οδηγός μετά από ανατροπή οχήματος
23:59