ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας λέει ο Ν. Χριστοδουλίδης

Κυπριακό: Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας λέει ο Ν. Χριστοδουλίδης
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έγινε νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη.

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε το συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μετά την ενημέρωση τέθηκαν ερωτήματα. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των κομμάτων. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Ο τόπος της συνάντησης για την συζήτηση επί του εδαφικού θα ήταν προτιμότερο να ήταν εντός Κύπρου – σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – όμως «αυτό που πρέπει να κρατάμε είναι η ουσία. Η ανάγκη να συζητηθεί το εδαφικό. Η ουσιαστική συζήτηση του εδαφικού θα κρίνει την πορεία των διαπραγματεύσεων».

«Ακούσαμε με προσοχή όσα είπε ο πρόεδρος, και οι ανησυχίες παραμένουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος. «Όσα καταφέραμε να αποτρέψουμε στη Νέα Υόρκη, επιβλήθηκαν με την επιστροφή στη Λευκωσία. Θέλουν μια ενδιάμεση συμφωνία με θέματα ανοιχτά, που ίσως συμπληρωθούν στη συνέχεια. Δεν είναι τεχνικό θέμα οι συμφωνίες και οι νόμοι, είναι σοβαρά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη συμφωνία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε: «Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες υποχωρήσεις από την Τουρκία. Είναι θετική εξέλιξη η αποσύνδεση του εδαφικού με τις εγγυήσεις. Δεν αποδεχόμαστε την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων. Το εδαφικό να συζητηθεί εντός Κύπρου».

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου , είπε ότι η εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης πρέπει φυσιολογικά να είναι μόνιμη θέση της κυπριακής πλευράς. «Είτε εντός, είτε εκτός Κύπρου, στηρίζουμε τον πρόεδρο για να σπάσει το αδιέξοδο», δήλωσε.

Ο Άντρος Κυπριανού, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ τόνισε πως αν υπάρχει επιμονή να γίνει η συζήτηση στο εξωτερικό ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα, όμως να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει πίεση.

«Κινούμαστε προς την κατεύθυνση, είτε του αδιεξόδου είτε προς μια κακή συμφωνία» είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και υποστήριξε ότι με συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, γίνονται δεκτές οι προθέσεις Ακιντζί για ένα χρονοδιάγραμμα. «Πρέπει να αποφευχθεί αυτό, και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στην Κύπρο», κατέληξε.

Τέλος ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, έδειξε την αντίθεση του προς τις συνομιλίες στο εξωτερικό και προσέθεσε ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα περί διαρροών από τον Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ