ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Φλόριντα εν αναμονή του τυφώνα Μάθιου

Ο Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Φλόριντα εν αναμονή του τυφώνα Μάθιου
REUTERS/Andres Martinez Casares

Ο Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Πολιτεία της Φλόριντα, η οποία εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να πληγεί από τον τυφώνα Μάθιου.

Με την απόφαση του προέδρου θα αποδεσμευτούν άμεσα ομοσπονδιακά μέσα για να παρασχεθεί βοήθεια στις τοπικές Αρχές ενώ οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας (DHS) και διαχείρισης επειγόντων περιστατικών (Fema) θα αναλάβουν τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μάθιου, που αναβαθμίστηκε σε τροπικό κυκλώνα κατηγορίας 4, κινείται προς τα βόρεια και συνοδεύεται από καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να πλήξει τη Φλόριντα αργά το βράδυ της Πέμπτης και να συνεχίσει την πορεία του κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ, μέχρι τη Νότια Καρολίνα. Οι Αρχές έχουν καλέσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα παράλια για να είναι ασφαλείς.

640x640 10

NASA/NOAA GOES Project/Handout via REUTERS

Στο μεταξύ, η τροπική καταιγίδα Νικόλ, που πλήττει τις Βερμούδες, ενισχύθηκε και μετατράπηκε σε τροπικό κυκλώνα, με ανέμους ταχύτητας 130 χιλιομέτρων την ώρα. Ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εντός των επόμενων 24 ωρών αλλά προς το παρόν δεν θεωρείται σκόπιμο να σημάνει συναγερμός, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Τυφώνων (NHC). Η Νικόλ βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα δυτικά του Μάθιου.

Στις Μπαχάμες, οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τα νερά και τους ανέμους ενώ σχεδόν όλο το τουριστικό αρχιπέλαγος έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Στο νησί Νιου Πρόβιντενς, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Νασάου, πολλοί κάτοικοι είπαν ότι οι στέγες των σπιτιών τους ξεριζώθηκαν από τον αέρα.

Άλλοι κάτοικοι, στις δυτικές και νότιες ακτές του νησιού, είπαν ότι έχουν μείνει στο σκοτάδι, μέσα στα πλημμυρισμένα σπίτια τους. Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που έμειναν στις εστίες τους, αγνοώντας τις οδηγίες των αρχών να φύγουν από περιοχές που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

640x640 11

REUTERS/Reno Curling

Ακόμη και οι ντόπιοι μετεωρολόγοι, που βρίσκονται επί ποδός πολέμου, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το γραφείο τους, στο αεροδρόμιο του Νασάου, και μεταφέρθηκαν με πυροσβεστικό όχημα σε άλλα, πιο ασφαλή κτίρια. Οι δρόμοι του νησιού είναι γεμάτοι με πεσμένα δέντρα ενώ πολλοί τοίχοι και φράχτες έχουν καταστραφεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ