ΚΟΣΜΟΣ

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξανατύχει

Ρέντσι: Το δημοψήφισμα είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξανατύχει
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μιλά στους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016 REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

«Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές της 4ης Δεκεμβρίου είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξανατύχει», δήλωσε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi), σε δημόσια συζήτηση με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας La Stampa Μάσιμο Γκραμελίνι (Massimo Gramellini).

«Θα υπάρξουν σειρά άλλων ευκαιριών για να με στείλουν σπίτι μου, για να παραιτηθώ, αλλά αν κάποιοι ψηφίσουν απλώς κατά της κυβέρνησης, θα χάσουν μια ευκαιρία αλλαγής της χώρας. Μια ευκαιρία η οποία δεν θα τύχει ποτέ πια, στο διάστημα των επόμενων τριάντα χρόνων», σημείωσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στη Βιομηχανική Ένωση του Τορίνο (Unione Industriale di Torino).

Ο Ματέο Ρέντσι είπε ότι βρίσκει διασκεδαστική την όλη συζήτηση σχετικά με το πόσο ακριβώς θα αυξηθεί το ιταλικό ΑΕΠ, διότι –όπως είπε– o ίδιος «ξέρει ότι η χώρα ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης».

Πρόσφατα, οι αγγλόφωνες οικονομικές εφημερίδες Wall Street Journal και Financial Times είχαν γράψει ότι ο ιταλός πρωθυπουργός δείχνει να έχει χάσει την πολύτιμη δυναμική της αρχικής περιόδου διακυβέρνησής του.

Αναφερόμενος σε αυτήν την εκτίμηση, ο Ρέντσι υπογράμμισε πως «θεωρεί ότι οι εφημερίδες αυτές δεν είχαν ποτέ μια ακριβή αίσθηση του τι συμβαίνει στην χώρα».

Σε σχέση δε με την αύξηση του όλο και μεγαλύτερου αριθμού ιταλών νέων που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, ο Ματέο Ρέντσι ανέφερε ότι «η είδηση αυτή τον πλήγωσε».

Όπως είπε:

Όσοι νέοι θέλουν να φύγουν έχουν το απόλυτο δικαίωμα να το κάνουν, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα που να τους επιτρέψει να γυρίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ