ΚΟΣΜΟΣ

Το εγκώμιο του Ερντογάν έπλεξε ο Πούτιν στη συνάντησή τους στην Κίνα - Πυρετός διμερών διαβουλεύσεων

Το εγκώμιο του Ερντογάν έπλεξε ο Πούτιν στη συνάντησή τους στην Κίνα - Πυρετός διμερών διαβουλεύσεων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Sergey Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Τον ρόλο της Τουρκίας στις συνομιλίες για την Ουκρανία εξήρε ο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος είχε τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες της Άγκυρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι οι δύο ηγέρες συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τον Καύκασο χαιρετίζοντας τη ρωσοτουρκική συνεργασία ως «καλά εδραιωμένη, συγκεκριμένη, χρήσιμη, αξιόπιστη».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι περιμένει τον Ρώσο πρόεδρο στην Τουρκία σύντομα.

Νωρίτερα ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, χαρακτηρίζοντάς τον «αγαπητό φίλο»του, και τόνισε ότι οι σχέσεις των χωρών τους αναπτύσσονται δυναμικά, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Ο Ινδός πρωθυπουργός από την πλευρά του εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο την ελπίδα ότι η Ρωσία και η Ουκρανία θα προχωρήσουν για να τερματιστεί ο μεταξύ τους πόλεμος σύντομα.

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα συνομιλίες στην πόλη-λιμάνι της Κίνας Τιαντζίν στο περιθώριο της διήμερης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) που διεξάγεται εκεί, μερικές ημέρες μετά την επιβολή εμπορικών κυρώσεων στην Ινδία από τις ΗΠΑ σε αντίποινα για την αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία.

«Οι συνομιλίες μαζί του είναι πάντα εύστοχες», σχολίασε ο Μόντι σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X στην αρχή της συνάντησής του με τον Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του περιφερειακού μπλοκ στην Τιαντζίν.

Η Ινδία και η Ρωσία στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, είπε επίσης ο Μόντι στον Πούτιν, αφού αυτός τον χαρακτήρισε «αγαπητό φίλο» του και τον μετέφερε με την θωρακισμένη λιμουζίνα του.

Η Κίνα και η Ινδία είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία είναι η δεύτερη χώρα σε εξαγωγές αργού παγκοσμίως. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε επιπρόσθετους δασμούς στην Ινδία για τις αγορές της αυτές, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ινδία ή η Κίνα θα τις σταματήσουν.

Κατά την συνάντησή τους, ο Μόντι κρατούσε το χέρι του Πούτιν καθώς προχωρούσαν προς τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Και οι τρεις χαμογελούσαν καθώς μιλούσαν περιτριγυρισμένοι από διερμηνείς.

Αργότερα ο Μόντι ανήρτησε φωτογραφία στο X του ιδίου και του Πούτιν μέσα στη θωρακισμένη ρωσική λιμουζίνα Aurus που χρησιμοποιεί ο επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Ο Μόντι πρόσθεσε ότι χαιρετίζει τις πρόσφατες προσπάθειες που αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας: «Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα προχωρήσουν εποικοδομητικά. Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση το ταχύτερο δυνατό και να εγκαθιδρυθεί μόνιμη ειρήνη».

Το Σάββατο ο Μόντι επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του για μια ειρηνική διευθέτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το γραφείο του Ινδού πρωθυπουργού.

«Είχαμε μια εξαιρετική συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν», τόνισε ο Μόντι στο X μετά τις συνομιλίες του με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου και πρόσθεσε ότι συζήτησαν τη συνεργασία «σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του εμπορίου, των λιπασμάτων, του διαστήματος, της ασφάλειας και του πολιτισμού».

«Η Ειδική και Προνομιακή Στρατηγική Σύμπραξή μας παραμένει ένας ζωτικής σημασίας πυλώνας για την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα», κατέληξε ο Ινδός πρωθυπουργός.

Ο Πούτιν συχνά χρησιμοποιεί την Aurus στα ταξίδια του στο εξωτερικό και περιστασιακά προσφέρεται να μεταφέρει με αυτή άλλους ηγέτες. Μερικές φορές έχει ακόμη και χαρίσει το αυτοκίνητό του, όπως συνέβη με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν το 2024.