Πού οφείλονται οι εκατόμβες νεκρών από τα 6 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν: Ειδικοί εξηγούν στο CNN Greece
Ανάμεσα από συντρίμμια διαφεύγουν οι Αφγανοί μετά το σεισμό
AP Photo/Wahidullah KakarΣτην έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η βιβλική καταστροφή, με πάνω από 800 νεκρούς και 2.700 τραυματίες, που προκάλεσε ο φονικός σεισμός των 6 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν, όπως εξηγούν επιστήμονες στο CNN Greece.
«Για ένα σεισμό μεγέθους έξι Ρίχτερ, δεν δικαιολογούνται αυτές οι μεγάλες απώλειες» τονίζει ο γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς.
Οι εκατόμβες νεκρών, με τον αριθμό ολοένα και να αυξάνεται, είναι αποτέλεσμα τόσο της ευαισθησίας της περιοχής, όσο και της μικρής αντισεισμικής θωράκισης των υποδομών της χώρας. «Είναι κατασκευές οι οποίες δεν πληρούν καμία προϋπόθεση» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Κατά μήκος της οροσειράς των Ιμαλαΐων το ρήγμα
Ο σεισμός σημειώθηκε πάνω σε ένα ρήγμα που έχει διεύθυνση Βορειοανατολική - Νοτιοδυτική, το οποίο είναι παράλληλο με την οροσειρά που βρίσκεται ανάμεσα στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, κοντά στη ζώνη σύγκρισης των Ιμαλαΐων.
«Έχει σπάσει μόνο ένα μέρος του ρήγματος» σημειώνει ο κ. Γκανάς.
«Πρόκειται για μία δόνηση με εστιακό βάθος δέκα χιλιομέτρων. Είναι ένας επιφανειακός σεισμός, αρκετά ισχυρός, που σε συνδυασμό με τα κτήρια τα οποία δεν διαθέτουν αντισεισμική θωράκιση, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και εκατοντάδες θανάτους», συμπληρώνει ο κ. Λέκκας.

Χωριό κατέρρευσε στο σεισμό
AP Photo/Wahidullah Kakar«Είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, που οφείλεται κυρίως στην προώθηση της ευρασιατικής πλάκας πάνω στην ινδική και η οποία προώθησε και δημιούργησε την οροσειρά των Ιμαλαΐων», τονίζει ο καθηγητής σεισμολογίας και υπενθυμίζει ότι συνιστά μία δόνηση, ομόλογη με τους άλλους σεισμούς που έχουν σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια στο Νεπάλ και την Ινδία.
Δυναμική και για μεγαλύτερους σεισμούς
Ο κ. Λέκκας εκτιμά πως η περιοχή έχει δυναμική να κάνει και μεγαλύτερους σεισμούς.
Παράλληλα, ενημερώνει πως πρόκειται για μία περιοχή στην οποία «είναι πολύ δύσκολο να παρασχεθεί βοήθεια και επί της αρχής είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί σωστά μια επιχείρηση διάσωσης λόγω των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα».
«Είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση λόγω των κατολισθήσεων που έχουν εκδηλώθει στην περιοχή» όπως σημειώνει, για να συμπληρώσει ότι οι περιοχές οι οποίες επηρεάστηκαν είναι «απόκρημνες και μέσα σχεδόν στα Ιμαλάια».
Αναφερόμενος στην προσωπική εικόνα που είχε κομίσει από το σεισμό που έγινε στο Κασμίρ πριν από επτά χρόνια, τονίζει πως είναι μία «πολύ δύσκολη περιοχή». Ιδιαίτερα δύσκολο καθιστά το έργο της διάσωσης και ο αριθμός των συνεργείων που διαθέτει η χώρα, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι δύσκολο είναι επίσης να συνδράμουν άλλες χώρες «λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή».
Φόβοι για μεγαλύτερους σεισμούς
Την ίδια ώρα, εκφράζει την ανησυχία ότι η πιθανότητα ενός νέου, ίσως ισχυρότερου σεισμού, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Είναι μεγάλη πιθανότητα (ενός νέου σεισμού) γιατί πρόκειται για μία μεγάλη ζώνη έκτασης 2.500 - 3.000 χιλιομέτρων με μεγάλη σεισμικότητα» όπως αναφέρει ο ίδιος.
«Τέτοιες δομές και τέτοιες ζώνες δεν υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο» επισημαίνει.
Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση του κ. Γκάνα, ο οποίος σημειώνει ότι είναι νωρίς ακόμη να προβλεφθεί κάτι τέτοιο, ωστόσο στην περιοχή αυτή «υπάρχει ιστορικό με ισχυρότερους σεισμούς στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν, καθώς εκεί βρίσκεται το όριο των δύο πλακών».
«Εκεί συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί» τονίζει ο ίδιος και αναφέρεται στις δονήσεις που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν κυρίως στα ανατολικά, κοντά στο Θιβέτ, με μεγέθη άνω των 7 Ρίχτερ.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σεισμός στο Αφγανιστάν: «Χρειαζόμαστε βοήθεια» - Επιζώντες σκάβουν στα ερείπια για εγκλωβισμένους
Χίος: Βίντεο από τη δραματική διάσωση μητέρας και του 24χρονου γιου της από το φλεγόμενο σπίτι τους
08:40
ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης: Η ποίηση, το ρεμπέτικο και η τέχνη που ζούμε
08:30
Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον σκάφους στον Ειρηνικό (vid)
08:26
Η Ford αλλάζει σελίδα στην Ευρώπη
08:20