ΚΟΣΜΟΣ

Έπρεπε να μοιραστούν το Νόμπελ Σάντος-FARC λέει η πρώην όμηρος των FARC Ι. Μπετανκούρ

Έπρεπε να μοιραστούν το Νόμπελ Σάντος-FARC λέει η πρώην όμηρος των FARC Ι. Μπετανκούρ
twitter

Την άποψη ότι οι μαρξιστές αντάρτες της FARC θα έπρεπε να έχουν μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης με τον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, εξέφρασε η πρώην όμηρος των FARC στην Κολομβία Ίνγκριντ Μπετανκούρ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου I Tele, για το αν οι άνθρωποι που την απήγαγαν αξίζουν επίσης Νόμπελ Ειρήνης, η Μπετανκούρ, εμφανώς συγκινημένη, σημείωσε: «Ακούστε, ναι. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να πω ναι, αλλά πιστεύω πως ναι».

«Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενη από τη βράβευση του Σάντος», συνέχισε η ίδια και πρόσθεσε: «Πιστεύω όχι μόνο ότι το αξίζει, αλλά και ότι αυτή είναι μια περίοδος περισυλλογής για την Κολομβία, ελπίδας για ειρήνη».

«Ο Κολομβιανός πρόεδρος αξίζει το βραβείο. Πολέμησε πρακτικά μόνος για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, άλλαξε την ιστορία της χώρας, έδωσε στη νέα γενιά της Κολομβίας τη δυνατότητα να γνωρίσει μια διαφορετική χώρα. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κολομβία», τόνισε η Μπετανκούρ.

Ποια είναι η Ίνγκριντ Μπετανκούρ

Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ είναι πολιτικός με καταγωγή από την Κολομβία, πρώην γερουσιαστής και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς. Έπεσε θύμα απαγωγής από τους αντάρτες των FARC στις 23 Φεβρουαρίου 2002, ενώ είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Κολομβίας και κρατήθηκε όμηρος της οργάνωσης για 6,5 χρόνια, έως τις 2 Ιουλίου 2008. Διασώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας στην επιχείρηση που ονομάστηκε "Επιχείρηση Jaque", μαζί με 14 άλλους ομήρους (3 Αμερικανούς πολίτες και 11 Κολομβιανούς, αστυνομικούς και στρατιώτες).

Η υπόθεση της απαγωγής της καλύφθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς και ιδιαίτερα στη Γαλλία, καθώς έχει και γαλλική υπηκοότητα, αφού στο παρελθόν ήταν παντρεμένη με έναν Γάλλο διπλωμάτη. Έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία, ενώ έχει τιμηθεί και από το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ