ΚΟΣΜΟΣ

Σαρώνει τη Φλόριντα ο τυφώνας Μάθιου - Μία γυναίκα νεκρή

Σαρώνει τη Φλόριντα ο τυφώνας Μάθιου - Μία γυναίκα νεκρή
REUTERS/ PHELAN EBENHACK

Σαρώνει τις παρυφές της Φλόριντα ο τυφώνας Μάθιου και ήδη καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος στην παραθαλάσσια αυτή πολιτεία.

Συγκεκριμένα, μια 50χρονη γυναίκα υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι της στην κομητεία Σεντ Λούσι στα κεντρικά της πολιτείας. Εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, όμως, οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν καν να βγουν προκειμένου να σπεύσουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην αντέξει.

Η Φλόριντα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, καθώς σε περίπου 600.000 σπίτια έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση εξαιτίας του τυφώνα, ενώ οι Αρχές προειδοποιούν για περαιτέρω διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Η ταχύτητα των ανέμων έχει «πέσει» στα 190 μίλια την ώρα, με αποτέλεσμα ο τυφώνας να έχει υποβαθμιστεί αυτή τη στιγμή στην κατηγορία 3, ωστόσο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα προειδοποιεί για απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή πλημμύρες μέσα στις επόμενες 36 ώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε την Παρασκευή με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), Κρεγκ Φουγκέιτ.

Ο Ομπάμα, αφού επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντα απέφυγαν τα χειρότερα. Ωστόσο, προειδοποίησε τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων αλλά και η άνοδος των υδάτων», σημείωσε.

«Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές», επισήμανε ο Ομπάμα και πρόσθεσε: «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ