ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκοι διπλωμάτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο από το Βερολίνο

Τούρκοι διπλωμάτες ζήτησαν πολιτικό άσυλο από το Βερολίνο
REUTERS/Stefan Wermuth

Τουλάχιστον τρεις Τούρκοι διπλωμάτες -μεταξύ των οποίων και ένας στρατιωτικός επιτετραμμένος- ζήτησαν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, υποστηρίζουν γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει ακυρώσει άγνωστο αριθμό διπλωματικών διαβατηρίων μετά το πραξικόπημα.

Όπως αποκαλύπτεται, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας είπαν σε μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της χώρας, ότι τρεις Τούρκοι διπλωμάτες έχουν ζητήσει άσυλο, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τα τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR.

Το γεγονός αυτό θεωρείται πως θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο, μετά την οργή της Τουρκίας επειδή το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τις οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αριθμός των διπλωματών που ζήτησαν άσυλο ενδέχεται να έχει αυξηθεί. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μεταναστών και Προσφύγων (BAMF) δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι το αίτημά τους.

Για τους διπλωμάτες αυτούς υπάρχουν υποψίες ότι είναι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην συμμάχου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική πρεσβεία στο Βερολίνο από την πλευρά της, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ