ΚΟΣΜΟΣ

Ο Β. Φάιμαν πιθανότερος διάδοχος του Ντ. Τουσκ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Β. Φάιμαν πιθανότερος διάδοχος του Ντ. Τουσκ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
EUROKINISSI

Ο Βέρνερ Φάιμαν, πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, φέρεται να είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Κουρίρ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Φάιμαν θεωρείται η καλύτερη εφεδρεία, σε περίπτωση που τελικά για το αξίωμα αυτό επιλεγεί Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ενώ εκτιμά πως ο Βέρνερ Φάιμαν θα έχει την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με την Κουρίρ, τέτοιες ανώτερες θέσεις στην ΕΕ δίνονται κατά κανόνα σε πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος Σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος να έχει αποσυρθεί πρόσφατα από την θέση του και να έχει ηγηθεί στο παρελθόν επί επτά και πλέον χρόνια μίας κυβέρνησης, αλλά και να έχει την εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ο Βέρνερ Φάιμαν.

Καθώς ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει την 1η Ιανουαρίου 2017 να παραδώσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία προβλέπει την ανάληψή της από έναν Συντηρητικό, ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες θα δίνονταν κάποιο από τα άλλα δύο υψηλά αξιώματα.

Εφόσον ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένει αμετακίνητος στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανοίγει η θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για έναν Σοσιαλδημοκράτη, εξηγεί το δημοσίευμα.

Εξάλλου ο πρώην καγκελάριος θα είναι κεντρικό πρόσωπο στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών το Δεκέμβριο στην Πράγα και ήδη είχε συναντήσεις στο Βερολίνο, όπου και ενημέρωσε σχετικά την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο οποίος είχε παραιτηθεί αιφνιδιαστικά από όλα τα αξιώματά του στις 9 Μαΐου, ήταν επί σχεδόν οκτώ χρόνια επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης -ο τρίτος σε μακροβιότητα σε αυτό το αξίωμα μεταπολεμικά- και του κόμματός του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ