ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel: Απορρίπτει η Κομισιόν συμφωνίες με άλλες χώρες για το προσφυγικό λόγω κόστους

Der Spiegel: Απορρίπτει η Κομισιόν συμφωνίες με άλλες χώρες για το προσφυγικό λόγω κόστους
REUTERS/ ALKIS KONSTANTINIDIS

Σε αντίθεση με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει άλλες συμφωνίες για τους πρόσφυγες όπως με την Τουρκία και απορρίπτει ένα τέτοιο σενάριο, γράφει το περιοδικό Der Spiegel που κυκλοφορεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν απευθύνθηκε στον Προϊστάμενο της Καγκελαρίας και Ομοσπονδιακό υπουργό Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ και του τόνισε ότι είναι αντιπαραγωγικό να γίνεται συνεχώς αυτή η σύγκριση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει στην Τουρκία τρία δισ. ευρώ για τις παροχές προς τους πρόσφυγες. Ως αντάλλαγμα η Τουρκία οφείλει να δέχεται όλους όσοι περνάνε με βάρκες στην Ελλάδα και των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου απορρίπτεται.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, η Κομισιόν ανησυχεί ότι και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, θα μπορούσαν να προσδοκούν και εκείνες ποσά αυτού του ύψους, εάν συνάψουν ανάλογη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα το οποίο θα είχε κόστος.

«Τότε θα πρέπει η Μέρκελ να δείξει στο γερμανικό κοινοβούλιο, από πού θα μαζέψει τα χρήματα γι’αυτό», ανέφερε διπλωματική πηγή στο περιοδικό.

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει ταχθεί υπέρ της σύναψης ανάλογων συμφωνιών για τους πρόσφυγες και με άλλες χώρες όπως εκείνες της Β. Αφρικής. Μάλιστα την Κυριακή ξεκινάει ένα τριήμερο ταξίδι στο Μάλι, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία, όπου πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα της συνεργασίας τους στο προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ