ΚΟΣΜΟΣ

Διχάζει την κοινή γνώμη ο στρατιώτης που εκτέλεσε τραυματισμένο Παλαιστίνιο

Διχάζει την κοινή γνώμη ο στρατιώτης που εκτέλεσε τραυματισμένο Παλαιστίνιο
REUTERS/Ronen Zvulun (φωτογραφία αρχείου)

Διχάζει την κοινή γνώμη η υπόθεση του Γαλλο-ισραηλινού στρατιώτη Ελόρ Αζαριά, ο οποίος κατηγορείται ότι εκτέλεσε τον Αμπντέλ Φάταχ αλ Σαρίφ, έναν Παλαιστίνιο ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε επιτεθεί με μαχαίρι κατά στρατιωτών στη Χεβρόνα και είχε πέσει τραυματισμένος στο έδαφος.

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Ναφταλί Μπένετ τάχθηκε υπέρ της αμνήστευσής του. «Αυτός ο στρατιώτης δεν πρέπει να περάσει ούτε μία ημέρα στη φυλακή. Εάν καταδικασθεί δε, θα πρέπει τότε αμέσως να του δοθεί αμνηστία», υποστήριξε στη ραδιοφωνία του ισραηλινού στρατού ο Μπένετ, επικεφαλής του θρησκευτικού-εθνικιστικού κόμματος Ιουδαϊκή Εστία.

«Η διαδικασία μολύνθηκε από την πρώτη ημέρα μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού (Μπένζαμιν Νετανιάχου) και του υπουργού Αμύνης εκείνη την εποχή (Μοσέ Γιααλόν) που αναγόρευσαν ένοχο τον στρατιώτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο βουλευτής της κεντρώας αντιπολίτευσης και έφεδρος στρατηγός Ελάζαρ Στερν δήλωσε πως «είναι θλιβερό που ο υπουργός Παιδείας πλήττει με τόσο επιβλαβή τρόπο τη στρατιωτική δικαιοσύνη. Ένας υπουργός θα πρέπει να δείχνει αυτοσυγκράτηση κι όχι να κάνει δηλώσεις προκειμένου να κερδίσει μερικές μονάδες στις δημοσκοπήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ