ΚΟΣΜΟΣ

Με ταχύτητα 64.000 χλμ. αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη γη

Με ταχύτητα 64.000 χλμ. αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη γη
Αναπαράσταση της προσέγγισης του αστεροειδούς στη γη NASA/REUTERS

Ένας αστεροειδής – αρκετά μεγάλος να προκαλέσει καταστροφή – βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη γη, ωστόσο σύμφωνα με τη NASA, πρόκειται να περάσει ξυστά από τον πλανήτη μας, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων που θεωρείται μικρή για τα δεδομένα του σύμπαντος.

Ο αστεροειδής 86666, όπως ονομάζεται, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από 16 χρόνια και σήμερα Σάββατο, θα περάσει κοντά από τη γη. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς που πλησιάζει τον πλανήτη μας σε τόσο κοντινή απόσταση.

Το ακριβές μέγεθος του αστρικού βράχου είναι άγνωστο, όμως το πλάτος του υπολογίζεται περίπου σε 2,6 χιλιόμετρα. Θα περάσει ξυστά από τη γη με ταχύτητα άνω των 64.000 χιλιομέτρων την ώρα, διανύοντας απόσταση περίπου 25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων – όσο 67 φορές η απόσταση γης-σελήνης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA, το μέγεθος του αστεροειδή τον καθιστά αρκετά επικίνδυνο. Στην περίπτωση που θα προσέκρουε τον πλανήτη μας, οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές αφού θα ήταν σαν να πέφτουν αρκετές χιλιάδες ατομικές βόμβες ταυτόχρονα.

Η NASA έχει δηλώσει πως – προς το παρόν – δεν υπάρχουν αστεροειδείς ή κομήτες που αποτελούν άμεση απειλή και εκτιμά ότι η πιθανότητα πρόσκρουσης ενός αστρικού αντικειμένου στη γη αγγίζει μόλις το 0,01%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ