ΚΟΣΜΟΣ

Η Πολωνία απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη λόγω ρωσικών επιθέσεων στα σύνορά της με την Ουκρανία

Η Πολωνία απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη λόγω ρωσικών επιθέσεων στα σύνορά της με την Ουκρανία

Μαχητικά αεροσκάφη (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Alex Brandon

Εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών αεροσκαφών πραγματοποίησε η Πολωνία του πρωί του Σαββάτου μετά από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Λόγω της δραστηριότητας μεγάλου βεληνεκούς της της αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιεί επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας, η πολωνική και συμμαχική αεροπορία άρχισε να επιχειρεί στον εναέριο χώρο μας» ανέφεραν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας.

«Ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών έχουν απογειωθεί και τα συστήματα αεράμυνας και αναγνώρισης με ραντάρ επίγειας βάσης έχουν φτάσει στην υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας» συμπληρώνεται.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν αποσκοπούν στη διασφάλιση της ασφάλειας στις περιοχές που συνορεύουν με τις απειλούμενες περιοχές», ανέφεραν οι πολωνικές δυνάμεις.

«Το πρωί του Σαββάτου (20/9) περίπου στις 06:40 (ώρα Ελλάδας) κηρύχθηκε συναγερμός για ρωσικά πλήγματα με drones και πυραύλους σε σχεδόν όλη την Ουκρανία.

Η Πολεμική Αεροπορία της χώρας ανέφερε μια ομάδα ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούσαν προς το Κίεβο, τις περιοχές Πολτάβα και Σούμι, καθώς και τις περιοχές Λβιβ και Ιβάνο-Φρανκίφσκ στο δυτικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το TVN24.

Διαψεύδει ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας η Μόσχα

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες αφότου η Μόσχα διέψευσε ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Εσθονίας με τρία μαχητικά αεροσκάφη.

«Τη 19η Σεπτεμβρίου (...) τρία ρωσικά καταδιωκτικά τύπου MiG-31 εκτέλεσαν προβλεπόμενη πτήση από την Καρέλια προς αεροδρόμιο στην περιφέρεια Καλίνινγκραντ» ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσω Telegram.

«Η πτήση εκτυλίχτηκε με αυστηρή συμμόρφωση στους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου, χωρίς να παραβιαστούν τα σύνορα άλλον κρατών, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα μέσα ελέγχου» του εναέριου χώρου» συνέχισε.

«Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν παρέκκλιναν από το καθορισμένο σχέδιο»

«Κατά τη διάρκεια της πτήσης, τα ρωσικά αεροσκάφη δεν παρέκκλιναν από το καθορισμένο σχέδιο πτήσης και δεν παραβίασαν τον εσθονικό εναέριο χώρο», διαβεβαίωσε.

Τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από «ουδέτερα (διεθνή) ύδατα στη Βαλτική θάλασσα και σε απόσταση τριών και πλέον χιλιομέτρων από την εσθονική νήσο Βάιντλο» στον Κόλπο της Φινλανδίας.

Το ΝΑΤΟ θα συγκαλέσει Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα

Μετά τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση που δόθηκε μετά την εισχώρηση ρωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Εσθονίας. «Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν γρήγορη και αποφασιστική» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter), διευκρινίζοντας ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Εσθονό πρωθυπουργό Μίχαλ Κρίστεν.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Άλισον Χαρτ δήλωσε επίσης ότι το Συμβούλιο θα συγκληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να συζητήσει το περιστατικό με περισσότερες λεπτομέρειες, κατόπιν αιτήματος της Εσθονίας για διαβουλεύσεις δυνάμει του Άρθρου 4 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού.