ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: "Ακούγεται θόρυβος στο τελευταίο δευτερόλεπτο της μοιραίας πτήσης"

Αίγυπτος: "Ακούγεται θόρυβος στο τελευταίο δευτερόλεπτο της μοιραίας πτήσης"
AP Photo/Vinciane Jacquet

Για έναν "θόρυβο" που ακούγεται "το τελευταίο δευτερόλεπτο" στον καταγραφέα συνομιλιών του πιλοτηρίου ο οποίος όμως δεν επιτρέπει τον καθορισμό της ακριβούς αιτίας που προκάλεσε τη διάλυση του αεροσκάφους της Metrojet έκανε λόγο σήμερα ο Αιγύπτιος επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών για τη συντριβή.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αϊμάν ελ - Μοκάντεμ σε συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί "φασματική ανάλυση" ώστε να προσδιοριστεί από που προέρχεται ο θόρυβος αυτό.

Επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σύμφωνα με τις οποίες ο χρόνος ανάμεσα στην απογείωση και στις τελευταίες καταγραφές των μαύρων κουτιών είναι 23 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, νωρίτερα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι είχε δηλώσει ότι η έρευνα δεν έχει επιτρέψει ακόμη την εξαγωγή συμπεράσματος, διασαφηνίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Ωστόσο, αιγυπτιακή πηγή την οποία επικαλέστηκε χθες το γαλλικό πρακτορείο τόνισε ότι η ανάλυση των μαύρων κουτιών σε συνδυασμό με στοιχεία από τον τόπο της τραγωδίας προκρίνουν την πιθανότητα όντως το αεροσκάφος να συνετρίβη λόγω βομβιστικής επίθεσης.

Εξετάζουν κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι ασφαλείας της Αιγύπτου, οι αρχές της χώρας εξετάζουν τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ελ-Σέιχ για να εντοπίσουν πιθανές ύποπτες κινήσεις πριν τη μοιραία πτήση.

Πρόσθεσαν ότι αυτό που θέλουν να εξακριβωθεί είναι για παράδειγμα εάν κάποιος μπόρεσε να περάσει από τον έλεγχο ασφαλείας ή από ανιχνευτές μετάλλων, σε μια πρώτη ισχυρή ένδειξη ότι πλέον και το Κάιρο υποψιάζεται ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη, σε ταύτιση με την γραμμή δυτικών κυβερνήσεων και των μυστικών τους υπηρεσιών.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις αλλά και η επιφυλακτικότητα των ξένων κυβερνήσεων να επιτρέψουν πραγματοποίηση πτήσεων από το αεροδρόμιο του αιγυπτιακού θερέτρου έχουν "εγκλωβίσει" χιλιάδες τουρίστες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει αναλάβει τον έλεγχο της επιχείρησης μεταφοράς των Ρώσων τουριστών στη Μόσχα την ώρα που βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση της Ρωσίας για αναστολή όλων των πτήσεων προς την Αίγυπτο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, Βρετανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο ελπίζει να οργανώσει την επιστροφή όλων των Βρετανών τουριστών από ην περιοχή μέσα σε δέκα μέρες. Μόνο σήμερα αναχωρούν από την Αίγυπτο για τη Βρετανία 9 πτήσεις που θα μεταφέρουν 2.000 υπηκόους της χώρας.

Παράλληλα, ένα περίεργο περιστατικό με αεροσκάφος της Thomson Airways καταγράφηκε τον περασμένο Αύγουστο, όπως επιβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας καθώς αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από το Λονδίνο προς το Σαρμ ελ Σέιχ στο οποίο επενέβαιναν 189 επιβάτες, υποχρεώθηκε να κάνει απότομο ελιγμό προκειμένου να αποφύγει πύραυλο.

Πλέον, η συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet, μόλις δύο μήνες αργότερα στην ίδια περιοχή, εγείρει σοβαρά ερωτήματα και συνειρμούς για την πιθανότητα τρομοκρατικής απόπειρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ