ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αιθιοπία

Σε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αιθιοπία
REUTERS - Tiksa Negeri

Σε εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016, η Αιθιοπία, μετά από τις συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η Αφρικανική χώρα σημάνει «συναγερμό» στα 25 χρόνια που η συγκεκριμένη κυβερνούσα τάξη είναι στην εξουσία.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν, χαρακτήρισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαραίτητη για να αποκατασταθεί η τάξη μετά τις ολοένα και πιο βίαιες διαμαρτυρίες.

Μεταξύ των διαδηλωτών είναι και μια από τις μεγαλύτερες εθνικές ομάδες, οι Ορόμοι. Να σημειωθεί πως αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού των 100 εκατομμυρίων της χώρας.

Η Ορόμια έχει περιθωριοποιηθεί εδώ και χρόνια, αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε από τη δήμευση χωραφιών των κατοίκων, χάριν της ανάπτυξης.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε ύστερα από συζητήσεις στο υπουργικό συμβούλιο και την απώλεια πολλών ζωών και υλικοτεχνικών καταστροφών», δήλωσε o πρωθυπουργός Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν .

Ακόμη είπε: «Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στις καταστροφές που γίνονται στην πολεοδομία, την υγεία, την διακυβέρνηση και τη δικαιοσύνη».

Η κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει όλους του παρόχους ίντερνετ στα κινητά και έχει μπλοκάρει τα κοινωνικά δίκτυα στα περισσότερα σημεία της Ορόμια.

Οι διαδηλώσεις φούντωσαν μετά τον θάνατο 52 ατόμων στις 2 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια μια ιερής γιορτής των Ορόμων.

Ακτιβιστές διαφωνούν με τον επίσημο υπολογισμό της κυβέρνησης και κάνουν λόγο για χρήση σφαιρών και χημικών από τις δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με δικές τους αναφορές οι νεκροί ξεπερνούν τους 500.

Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες περί χρήση σφαιρών και σύμφωνα με τον υπουργό Επικοινωνίας «από τα σώματα των νεκρών που περισυλλέχθηκαν, κανένα δεν φέρει τραύματα από σφαίρες».

«Σκοτώθηκαν από ποδοπάτημα. Οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν κατά κύριο λόγο άοπλες. Δεν υπήρξε χρήση βίας από μέρους τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ