ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ Πούτιν-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Τετ α τετ Πούτιν-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
EPA/YURI KOCHETKOV

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να συμμετάσχει στη Παγκόσμια Διάσκεψη για την Ενέργεια.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα έχει συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικυρώνοντας έτσι και επίσημα την συμφιλίωση των δύο χωρών από τον αρχή της κρίσης στη Συρία.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την ενεργειακή συνεργασία, τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και την κατασκευή από τη Μόσχα του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού.

Η σημερινή τους συνάντηση θα είναι η τρίτη κατά σειρά μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει στις σχέσεις των δύο χωρών, όταν η Τουρκία είχε καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη Συρία.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν περάσει σε «ψυχροπολεμικό» κλίμα, με τη Ρωσία να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις αλλά και απαγορεύσεις πτήσεων τσάρτερ προς τη χώρα.

Η κατάσταση έχει σαφώς εξομαλυνθεί πλέον, όμως η απόψεις τους για την Συρία και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να λήξει ο πόλεμος παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η Τουρκία υποστηρίζει τους αντάρτες και ζητούν να αποπεμφθεί ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, βασικός σύμμαχος της Ρωσίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ