ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνοεπίθεση απείλησε το TV5 Monde

Κυβερνοεπίθεση απείλησε το TV5 Monde
twitter

Μία μεγάλη διαδικτυακή επίθεση εις βάρος του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde το 2015 κόντεψε σχεδόν να τον καταστρέψει, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του, Ιβς Μπιγκό.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2015, οι οθόνες των τηλεθεατών μαύρισαν και ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει. Μία ομάδα χάκερ, η οποία χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Cyber Caliphate (Κυβερνο-Χαλιφάτο) και είχε «συνδέσεις» με την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ωστόσο, από τις έρευνες προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ρώσων χάκερ. Όπως γράφει το ΑΠΕ, οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποίησαν κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να καταστρέψουν τα συστήματα υπολογιστών του τηλεοπτικού σταθμού. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, η επίθεση ήταν πολύ πιο περίπλοκη και στοχοθετημένη από οποιαδήποτε άλλη έως εκείνη τη στιγμή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι χάκερς είχαν διεισδύσει στα συστήματα του σταθμού πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο το TV5Monde μετέδιδε το σήμα του.

Στη συνέχεια, ανέπτυξαν το κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να διαφθείρουν και να καταστρέψουν το συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο hardware, το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες του τηλεοπτικού σταθμού, όπως τα συστήματα κωδικοποίησης που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση των προγραμμάτων. Οι χάκερς χρησιμοποίησαν επτά διαφορετικά σημεία εισόδου.

Οι κυβερνο-εγκληματίες ισχυρίζονταν τότε ότι ανήκαν στην ομάδα χάκερ Cyber Caliphate, η οποία είχε εξαπολύσει πληθώρα απειλών εναντίον της Γαλλίας. Όπως αναφέρει το BBC, η επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό πραγματοποιήθηκε μόλις λίγους μήνες μετά το μακελειό στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι επρόκειτο για τη συνέχεια του μένους των μελών του ΙΚ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ