ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πλένκοβιτς

Κροατία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πλένκοβιτς
REUTERS / ANTONIO BRONIC

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντρέι Πλένκοβιτς, αρχηγό του συντηρητικού κόμματος HDZ, έδωσε σήμερα η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και ο 46χρονος πρώην διπλωμάτης αναμένεται ότι θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού η οποία θα πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το HDZ κέρδισε 61 από τις 151 έδρες στις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στις 11 Σεπτεμβρίου και κατέληξε την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός συνασπισμού με το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Most (Γέφυρα). Ο συνασπισμός έχει επίσης τη στήριξη των εθνικών μειονοτήτων, που κέρδισαν οκτώ έδρες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο Πλένκοβιτς έχει τώρα 30 ημέρες για να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου προς την κυβέρνησή του και πρέπει να βρει γρήγορα έναν τρόπο για να τονώσει τη μέτρια ανάπτυξη του 2% ώστε να διαχειριστεί το υψηλό δημόσιο χρέος που φθάνει περίπου το 85% του ΑΕΠ και την ανεργία που ανέρχεται σε 13%.

«Θέλω να σχηματίσω κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης θα επικεντρωθεί πρωταρχικά στην οικονομία. Αρχίζουμε τώρα σοβαρή δουλειά», δήλωσε μετά τον διορισμό του ως εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Ο Πλένκοβιτς εξασφάλισε 91 υπογραφές βουλευτών, με επιπλέον υποστήριξη όχι μόνο από εθνικές μειονότητες, αλλά και από άλλα μικρότερα κόμματα.

«Ο Πλένκοβιτς απέδειξε πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών», δήλωσε η πρόεδρος Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ