ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Στους 17 έφτασαν οι νεκροί από κατάρρευση κτηρίων

Κίνα: Στους 17 έφτασαν οι νεκροί από κατάρρευση κτηρίων
Twitter/@La Primera

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα στην ανατολική Κίνα, όταν κατέρρευσαν τέσσερα κτιριακά συγκροτήματα όπου διέμεναν εργάτες.

Τα πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια όπως επίσης και έξι επιζώντες, γνωστοποίησαν οι αρχές της συνοικίας Λουτσένγκ. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε γύρω στις 04.00 τοπική ώρα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην πόλη Γουενζού.

Οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν και άλλοι άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν ήταν πενταώροφο. Σύμφωνα με έναν περίοικο που επικαλείται το πρακτορείο, τον Ζου Λιγκιάνγκ, τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους εργάτες που ζούσαν κι εργάζονταν στην περιοχή από άλλες επαρχίες της Κίνας.

Ένας επιζών, ο Γιαν Γιονγκφά, δήλωσε ότι συγκατοικούσε σε ένα διαμέρισμα με άλλους τέσσερις εργάτες που δούλευαν για το ίδιο αφεντικό, το οποίο τους είχε νοικιάσει το σπίτι. Σε κάθε διαμέρισμα διέμεναν τουλάχιστον δύο ή τρεις ενοικιαστές, υποστήριξε ο ίδιος. Σε ένα δελτίο Τύπου, οι αρχές της πόλης επισήμαναν ότι ξεκίνησαν μια έρευνα για να καθορίσουν τα αίτια της κατάρρευσης των κτιρίων.

Μέλη των ομάδων διάσωσης, σημειώνουν ότι τα κτίρια είχαν οικοδομηθεί από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, στην πλειονότητά τους αγρότες, από τη δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με το Associated Press, επιπλέον όροφοι κτίστηκαν αυθαίρετα με την πάροδο των χρόνων με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των θεμελίων τους. Σε φωτογραφίες που δημοσίευσαν κινεζικά ΜΜΕ διακρίνονται μέλη των συνεργείων διάσωσης, με πορτοκαλί γιλέκα και κράνη να προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια.

«Σκάβουμε με τα γυμνά μας χέρια προκειμένου να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που είναι θαμμένοι, επομένως οι επιχειρήσεις μας συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς» εξήγησε ένας πυροσβέστης.

Οι Αρχές προχώρησαν στην κατεδάφιση και άλλων κτιρίων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση προληπτικά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο άλλων καταρρεύσεων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ