ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου στον ΟΗΕ: Το Ισραήλ θα τελειώσει στα Γάζα αυτό που ξεκίνησε - Αποχωρήσεις από την αίθουσα

Νετανιάχου στον ΟΗΕ: Το Ισραήλ θα τελειώσει στα Γάζα αυτό που ξεκίνησε - Αποχωρήσεις από την αίθουσα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κρατάει έναν χάρτη ενώ μιλάει στην 80ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών

AP Photo/Stefan Jeremiah

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε στο κτήριο όπου διεξάγεται η 80η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κάτω από διαμαρτυρίες, ενώ λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του το μεσημέρι της Παρασκευής (26/9) εκατοντάδες διπλωμάτες αποχώρησαν από την αίθουσα, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ετοιμαζόταν να μιλήσει.

Την ίδια στιγμή υποστηρικτές του Νετανιάχου προσπαθούσαν να αποσπάσουν την προσοχή από το θέαμα χειροκροτώντας δυνατά και μένοντας όρθιοι για αρκετά λεπτά.

UN General Assembly

Ο Νετανιάχου κρατώντας έναν χάρτη, έκανε λόγο για χτυπήματα κατά της τρομοκρατίας τονίζοντας ότι: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τα υπολείμματα της τρομοκρατίας που κρύβονται στη Γάζα. Το Ισραήλ θα τελειώσει αυτό που ξεκίνησε με την εξάρθρωση όλου του δικτύου τρομοκρατίας της Χαμάς».

UN General Assembly

«Τα τελευταία στοιχεία, τα τελευταία απομεινάρια της Χαμάς έχουν κρυφτεί στην πόλη της Γάζας. Ορκίζονται να επαναλάβουν τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου ξανά και ξανά, ανεξάρτητα από το πόσο μειωμένες είναι οι δυνάμεις τους. Γι’ αυτό το Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του. Γι’ αυτό θέλουμε να το κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», σημείωσε ο Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου περιγράφει λεπτομερώς τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς και μαχητικές ομάδες εισέβαλαν στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και απαγάγοντας περίπου 250.

Από τους 48 ομήρους που έχουν απομείνει στη Γάζα, ο Νετανιάχου λέει ότι οι 20 είναι ζωντανοί και τους κατονομάζει.

«Απελευθερώστε τους ομήρους – Αν το κάνετε, θα ζήσετε», λέει στη Χαμάς
Ξεκινά το μήνυμά του στα εβραϊκά και στη συνέχεια το επαναλαμβάνει στα αγγλικά.

«Γενναίοι ήρωές μας, σας μιλάει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ζωντανά από τα Ηνωμένα Έθνη», λέει.

«Δεν σας έχουμε ξεχάσει, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Ο λαός του Ισραήλ είναι μαζί σας, δεν θα κλονιστούμε και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να σας φέρουμε όλους πίσω στο σπίτι».

Τώρα, σε ένα άμεσο μήνυμα προς τη Χαμάς, ο Νετανιάχου είπε «απελευθερώστε τους ομήρους τώρα».

«Αν το κάνετε, θα ζήσετε», ανέφερε.

«Αν δεν το κάνετε, το Ισραήλ θα σας κυνηγήσει».

Για Ιράν, Χούθι και Χεζμπολάχ

Ισχυρίζεται ότι κατά το παρελθόν έτος το Ισραήλ «χτύπησε» τους Χούθι, κατέστρεψε «το μεγαλύτερο μέρος της τρομοκρατικής μηχανής της Χάμας» και «αχρήστευσε τη Χεζμπολάχ».

«Ο μισός ηγετικός πυρήνας των Χούθι έχει εξαφανιστεί», σημείωσε.

Προσθέτει ότι «το πιο σημαντικό […] είναι ότι καταστρέψαμε το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για την τολμηρή και αποφασιστική του δράση», τόνισε.

Το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, εξαφανίστηκε.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ υποσχεθήκαμε να εμποδίσουμε το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και τηρήσαμε αυτή την υπόσχεση.

Απομακρύναμε μια υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ και μια θανάσιμη απειλή για τον πολιτισμένο κόσμο».

Αυτές οι πολιτοφυλακές στο Ιράκ, λοιπόν, εξακολουθούν να αποτρέπονται, και οι ηγέτες τους, αν επιτεθούν στο Ισραήλ, θα εξαφανιστούν επίσης».

Νετανιάχου στον ΟΗΕ: «Το Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του στη Γάζα» – Μαζικές αποχωρήσεις από την αίθουσα
(Photo by ANGELA WEISS / AFP)

«Υποκύψατε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου»

Ο Νετανιάχου είπε ότι «πολλοί ηγέτες του κόσμου υπέκυψαν» στην υποστήριξή τους προς το Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Υποκύψαν υπό την πίεση των μεροληπτικών μέσων ενημέρωσης, των φωνών των ριζοσπαστών ισλαμιστών και των αντισημιτικών όχλων», είπε.

«Υπάρχει ένα γνωστό ρητό που λέει: όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, οι σκληροί συνεχίζουν. Λοιπόν, για πολλές χώρες εδώ, όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, εσείς υποκύψατε».

Λέει ότι το Ισραήλ πολεμάει έναν «πόλεμο σε επτά μέτωπα ενάντια στη βαρβαρότητα» για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο ετών.

«Είναι εκπληκτικό ότι, ενώ εμείς πολεμάμε τους τρομοκράτες που δολοφόνησαν πολλούς από τους πολίτες σας, εσείς πολεμάτε εμάς», πρόσθεσε.

«Μας καταδικάζετε, μας επιβάλλετε εμπάργκο και μας πολεμάτε πολιτικά και νομικά».

Συνεχίζει λέγοντας στον ΟΗΕ «αυτό είναι μια καταδίκη για εσάς, είναι μια καταδίκη για τους αδύναμους ηγέτες που κατευνάζουν το κακό αντί να υποστηρίζουν μια χώρα της οποίας οι γενναίοι στρατιώτες σας προστατεύουν από τους βαρβάρους που βρίσκονται στα σύνορα».

Τα σχόλια του Νετανιάχου έρχονται λίγες μέρες μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και ο Καναδάς.

Νετανιάχου στον ΟΗΕ: «Το Ισραήλ πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του στη Γάζα» – Μαζικές αποχωρήσεις από την αίθουσα
(Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)


«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ανταμείβει τους χειρότερους αντισημίτες στον κόσμο»

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στρέφεται τώρα προς τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Λέει ότι «κάθε κυβέρνηση» πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ και να αρνηθεί να κάνει αυτό το βήμα.

«Αντ’ αυτού, πολλές κάνουν το αντίθετο», είπε.

«Στην πραγματικότητα ανταμείβουν τους χειρότερους αντισημίτες στον κόσμο».

Ο Νετανιάχου λέει ότι «σχεδόν το 90% των Παλαιστινίων» υποστήριξε την επίθεση της Χάμας στις 7 Οκτωβρίου 2023 και περιγράφει την κίνηση αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους ως «πολύ σαφές μήνυμα».

«Η δολοφονία Εβραίων αποδίδει», πρόσθεσε.

«Έχω ένα μήνυμα για αυτούς τους ηγέτες: όταν οι πιο άγριοι τρομοκράτες στον κόσμο επαινούν με ενθουσιασμό την απόφασή σας, δεν κάνατε κάτι σωστό, κάνατε κάτι λάθος.

Η επαίσχυντη απόφασή σας θα ενθαρρύνει την τρομοκρατία εναντίον των Εβραίων και εναντίον αθώων ανθρώπων.

Ο Νετανιάχου αρνείται ότι στοχεύει αμάχους στη Γάζα

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στις κατηγορίες ότι το Ισραήλ «στοχεύει σκόπιμα αμάχους».

«Το αντίθετο είναι αλήθεια», λέει, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ έχει ρίξει «εκατομμύρια φυλλάδια και έχει στείλει εκατομμύρια μηνύματα» για να πείσει τους αμάχους να εκκενώσουν την πόλη της Γάζα.

Εν τω μεταξύ, «η Χαμάς εγκαθίσταται σε τζαμιά, σχολεία, νοσοκομεία, πολυκατοικίες», λέει, για να αναγκάσει τους πολίτες να «παραμείνουν σε κίνδυνο» – «συχνά απειλώντας τους με όπλα».

Προχωρώντας στις κατηγορίες για γενοκτονία που αποδίδονται στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου ρωτάει αν μια χώρα που διαπράττει γενοκτονία θα παρακαλούσε τον πληθυσμό να απομακρυνθεί από τον κίνδυνο: «Ζήτησαν οι Ναζί από τους Εβραίους να φύγουν;»

Στη συνέχεια, απέρριψε τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ λιμοκτονεί σκόπιμα τον πληθυσμό της Γάζας. Αν υπάρχουν κάτοικοι της Γάζας που δεν έχουν αρκετή τροφή, αυτό οφείλεται στο ότι η Χαμάς «την κλέβει, την αποθηκεύει και την πουλάει», λέει.