ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Χιλιάδες καθηγητές διαδήλωσαν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

Πολωνία: Χιλιάδες καθηγητές διαδήλωσαν κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
twitter

Χιλιάδες καθηγητές βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους στην Πολωνία για να διαμαρτυρηθούν για την μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, περίπου 2.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης των εκπαιδευτικών ZNP. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «εργολάβοι κηδειών για την εκπαίδευση της Πολωνίας», «όχι στο χάος», «όχι στην επανάσταση στα σχολεία».

Το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα στην Πολωνία είναι τριών βαθμίδων: δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) προβλέπει την αντικατάστασή του από ένα σύστημα δύο βαθμίδων, καταργώντας το γυμνάσιο.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στην απόλυση πολλών χιλιάδων καθηγητών. «Πρόκειται επίσης για την επιστροφή σε ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στα διακυβεύματα του εκσυγχρονισμού», έγραψαν τα μέλη του σε μια έκκληση που διένειμαν στις αρχές.

«Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τις δουλειές μας, φοβόμαστε ότι το χάος θα επικρατήσει στο σχολείο. Δεν γνωρίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα... και δεν γνωρίζουμε όσα μας επιφυλάσσουν για το μέλλον», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έβα Οτσεντούζκα που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται επίσης για την μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Για τον πρόεδρο του ZNP Σλαβόμιρ Μπρονιάρτζ «η κατεύθυνση που προτείνει το υπουργείο Παιδείας κλίνει προς εθνικιστικά, ξενοφοβικά ρεύματα. Το να δίνεται έμφαση στην ιστορία, τη λογοτεχνία, την πολωνική γλώσσα είναι απαραίτητο, όμως αυτά τα θέματα δεν μπορούν να επικρατούν στο εκπαιδευτικό σύστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ