ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη

ΟΗΕ: Πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη
REUTERS/Khaled Abdullah

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν επανέλαβε την έκκληση του για την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη καθώς και τις παραβιάσεις που συνεχίζονται να τελούνται με ατιμωρησία.

Με ανακοίνωση του ο αλ Χουσέιν υπογράμμισε πως οι χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμβάλει στην εγκαθίδρυση «ενός κλίματος ατιμωρησίας» στην Υεμένη με την αποτυχία τους να συμφωνήσουν στην διεξαγωγή μιας κατάλληλης έρευνας.

Τον περασμένο μήνα οι χώρες του Συμβουλίου δεν συμφώνησαν στην διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη.

Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε από την πλευρά του πως πρέπει να υπάρξει λογοδοσία για τον «φρικτό τρόπο διεξαγωγής» ολόκληρου του πολέμου στην Υεμένη έπειτα την αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου.

Όπως είπε:

Οι αεροπορικές επιθέσεις του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχουν ήδη προκαλέσει ένα απέραντο μακελειό και έχουν καταστρέψει τις περισσότερες από τις ιατρικές εγκαταστάσεις της χώρας και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές ζωτικής σημασίας. Πρέπει γενικότερα να υπάρξει λογοδοσία για την διεξαγωγή με φρικτό τρόπου όλου του πολέμου.

Η Σαουδική Αραβία είναι ανάμεσα στα 47 κράτη μέλη που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που για δεύτερη συνεχή χρονιά ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής μιας υεμενίτικης έρευνας υπό τον έλεγχο του Χάντι, μια απόφαση που στηλιτεύτηκε από ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η ανικανότητα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να λάβει αποφασιστική δράση θεσπίζοντας μια διεθνή έρευνα συμβάλει σε ένα κλίμα ατιμωρησίας και οι παραβιάσεις συνεχίζονται να τελούνται σε μια τακτική βάση», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Τέτοιες ειδεχθείς επιθέσεις δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστούν», επισήμανε. Επιπλέον, κάλεσε όλα τα κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο να αναθεωρήσουν σοβαρά την υποστήριξη τους στα εμπόλεμα μέρη.

Όπως πρόσθεσε κατά τις πρώτες δέκα μέρες του Οκτωβρίου, 369 άμαχοι έχουν σκοτωθεί είτε τραυματιστεί, τριπλασιάζοντας τον ρυθμό απωλειών που σημειώθηκαν το Σεπτέμβριο, όπου σε ολόκληρο τον μήνα καταγράφηκαν συνολικά 379 απώλειες.

Τουλάχιστον 4.124 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 7.207 έχουν τραυματιστεί έπειτα από την εμπλοκή του αραβικού συνασπισμού δυνάμεων, ανέφερε η ανακοίνωση των ΗΕ, σημειώνοντας ότι οι ανθρώπινες απώλειες έχουν αυξηθεί έπειτα από την κατάρρευση της κατάπαυσης των εχθροπραξιών τον Αύγουστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ