ΚΟΣΜΟΣ

Στη νεαρή Γεζίντι Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε το βραβείο Βάτλαβ Χάβελ

Στη νεαρή Γεζίντι Νάντια Μουράντ απονεμήθηκε το βραβείο Βάτλαβ Χάβελ
Twitter/ Pedro Agramunt

Στη νεαρή Γεζίντι του Ιράκ Νάντια Μουράντ, η οποία γλίτωσε από τα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Βάτλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η 23χρονη Μουράντ είχε απαχθεί από το χωριό της στο βόρειο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014 και μεταφέρθηκε στη Μοσούλη, όπου κρατήθηκε αιχμάλωτη επί μήνες, ενώ έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από τους τζιχαντιστές και πουλήθηκε ως σκλάβα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Μουράντ διορίστηκε πρέσβειρα του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και σήμερα αγωνίζεται για όλες τις γυναίκες που έχουν γίνει σεξουαλικές σκλάβες των τζιχαντιστών.

"Οι αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Νάντια Μουράντ, συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπως τον είχε οραματιστεί ο Βάτσλαβ Χάβελ", τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ισπανός χριστιανοδημοκράτης Πέδρο Αγραμούντ, παραδίδοντας το βραβείο στη νεαρή Γεζίντι, σε μια τελετή που οργανώθηκε στο Στρασβούργο.

"Ο ελεύθερος κόσμος δεν αντιδρά και μέχρι σήμερα ούτε ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει καταδικαστεί”, υπενθύμισε από την πλευρά της η Μουράντ. Φανερά συγκινημένη, η 23χρονη Γεζίντι ζήτησε να ιδρυθεί ένα διεθνές δικαστήριο που θα αναλάβει να δικάσει τα εγκλήματα που διέπραξαν οι μαχητές του ISIS. Αφιέρωσε το βραβείο της σε όλες τις γυναίκες που έχουν απαχθεί από τους τζιχαντιστές κι έχουν μετατραπεί σε σεξουαλικές σκλάβες.

Αναφέρθηκε επίσης στην τύχη των περίπου 12.000 Γεζίντι που έπεσαν θύματα της "γενοκτονίας" -όπως την χαρακτήρισε- που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών ήταν και 18 μέλη της οικογένειάς της, που σκοτώθηκαν ή απήχθησαν.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 60.000 ευρώ, τιμά την αφοσίωση της Μουράντ στον αγώνα της. Η Νάντια Μουράντ είναι επίσης υποψήφια για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης που θα απονεμηθεί στις 27 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ