ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Παρίσι

Ο Πούτιν ανέβαλε την επίσκεψή του στο Παρίσι
REUTERS/ OSMAN ORSAL

Την απόφαση να αναβάλει την επίσκεψή του στο Παρίσι έλαβε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτοντας την πρόταση του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ να συζητήσουν μόνο για την κατάσταση στη Συρία.

"Υπήρξαν επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και στο Ελιζέ σήμερα το πρωί προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία, αλλά να αποκλεισθούν όλες οι άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει", ανέφερε πηγή της γαλλικής προεδρίας.

"Απαντώντας στην πρόταση αυτή, η Ρωσία δήλωσε απλώς ότι επιθυμεί να αναβάλει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου", πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο Ρώσος ηγέτης επρόκειτο να εγκαινιάσει έναν καινούριο ρωσικό Ορθόδοξο καθεδρικό ναό και να επισκεφθεί μια έκθεση ρωσικής τέχνης στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι ηγείται των συζητήσεων για ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία η οποία υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία.

Εξάλλου, Γάλλοι διπλωμάτες εργάζονται προκειμένου να βρουν έναν τρόπο ώστε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις στο ανατολικό Χαλέπι.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντρ Ορλόφ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 επί του θέματος, ανέφερε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει να έρθει στο Παρίσι και πως ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί ειδικά σε δύσκολες στιγμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ