ΚΟΣΜΟΣ

Ακυρώθηκε επίσκεψη του Νιλς Μούιζνιεκς στη Ρωσία

Ακυρώθηκε επίσκεψη του Νιλς Μούιζνιεκς στη Ρωσία
Counsil Of Europe

Ο Νιλς Μούιζνιεκς, επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ακύρωσε σήμερα την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρωσία καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο πρόγραμμα του από τη Μόσχα.

«Με βαθιά λύπη είμαι υποχρεωμένος να ανακοινώσω ότι η αυτή η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί, εξαιτίας απαράδεκτων περιορισμών που οι ρωσικές αρχές ήθελαν να επιβάλουν στο πρόγραμμά μου», δήλωσε ο επίτροπος.

Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και στην ατζέντα του επιτρόπου ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μούιζνιεκς, η Μόσχα ήθελε να επιβάλλει ρήτρες στην επίσκεψη του σε ένα 48ωρο. Ο ίδιος υπενθυμίζει πως πραγματοποιεί συνεχώς τέτοιες επισκέψεις, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της αποστολής του οφείλει να μεταχειρίζεται επί ίσοις όροις και καλεί τη Μόσχα «να αποκαταστήσει μία πλήρη συνεργασία με τις υπηρεσίες» του οργανισμού.

Το συμβάν έρχεται σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία καθώς οι σχέσεις της Ρωσίας με τον πανευρωπαϊκό οργανισμό χαρακτηρίζονται από εντάσεις.

Η Μόσχα προκάλεσε τις σφοδρές επικρίσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης όταν έθεσε σε αμφισβήτηση την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιτρέποντας από το τέλος του 2015 στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας να κηρύσσει αντισυνταγματικές ορισμένες από τις αποφάσεις του.

Η ρωσική αντιπροσωπεία μποϊκοτάρει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης από τότε που οι ρώσοι εκπρόσωποι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας, το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ