ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να κατακτήσει τον Άρη μέχρι το 2030

Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να κατακτήσει τον Άρη μέχρι το 2030
REUTERS/Yuri Gripas

«Η Αμερική θα κάνει το τεράστιο άλμα στον Άρη». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στο CNNi.

Ο Ομπάμα περιγράφει το όραμά του για μία επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τα επόμενα 15 χρόνια και δεσμεύεται να συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να μεταφέρουν αστροναύτες σε μακρινές αποστολές στο διάστημα.

«Μία από τις πρώτες μου αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια είναι όταν καθόμουν στους ώμους του παππού μου και έβλεπα να κυματίζει η σημαία των αστροναυτών μας όταν επέστρεψαν στη Χαβάη. Αυτό έγινε χρόνια πριν πατήσουμε το πόδι μας στο φεγγάρι» γράφει ο Ομπάμα και συνεχίζει:

«Εξακολουθώ μέχρι και σήμερα να έχω αυτό το αίσθημα της κατάπληξης. Αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του χαρακτήρα μας, η περιέργεια, η εξερεύνηση, η καινοτομία, η εφευρετικότητα, η ώθηση να κάνουμε κάτι πριν από οποιοδήποτε άλλον. Η διαστημική κούρσα όχι μόνο συνέβαλε στο να δρομολογηθούν σημαντικές τεχνολογικές και ιατρικές εξελίξεις, αλλά ενέπνευσε μία νέα γενιά επιστημόνων και μηχανικών.

«Έχουμε θέσει έναν σαφή στόχο, ουσιαστικής σημασίας για το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αμερικής στο διάστημα: να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2030 και να επιστρέψουν με ασφάλεια στη Γη. Βασική φιλοδοξία μου είναι κάποια μέρα οι αστροναύτες να μπορούν να ζήσουν στον κόκκινο πλανήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει και καταλήγει:

Κάποια μέρα ελπίζω να κρατάω στους ώμους μου τα δικά μου εγγόνια. Θα κοιτάμε τα αστέρια, όπως έκαναν πάντα οι άνθρωποι από την αρχή του κόσμου. Αλλά αντί να περιμένουμε να επιστρέψουν στη Γη οι εξερευνητές μας, θα ξέρουμε ότι, λόγω των επιλογών μας, θα πηγαίνουν στο διάστημα όχι απλά για να το εξερευνούν αλλά για να μείνουν. Και με αυτό τον τρόπο θα κάνουμε τη ζωή μας στη Γη καλύτερη.

Barack Obama: America will take the giant leap to Mars

ΔΗΜΟΦΙΛΗ