ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Συνελήφθησαν δύο στρατολόγοι του ISIS

Ισπανία: Συνελήφθησαν δύο στρατολόγοι του ISIS
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Jesus Blasco De Avellaneda

Δύο προπαγανδιστές και στρατολόγοι του ISIS -ισπανικής και μαροκινής εθνικότητας-, συνελήφθησαν στη βόρεια Ισπανία.

Οι δύο άνδρες ήταν «πλήρως ενταγμένοι στη δομή» του ISIS και «υποκινούσαν τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών. Οι προπαγανδιστές, που σύμφωνα με τις ισπανικές Αρχές δεν είχαν επαφή μεταξύ τους, πρόβαλαν το Ισλαμικό Κράτος στο διαδίκτυο, δημοσιοποιώντας σε μαζική κλίμακα περιεχόμενο για την προσέλκυση επίδοξων τζιχαντιστών και παράλληλα βίντεο «ακραία ριζοσπαστικά» με περιεχόμενο «απίστευτης ωμότητας».

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός μαροκινής υπηκοότητας που είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, είχε δημιουργήσει ένα «σημαντικό και οργανωμένο εικονικό δίκτυο διασποράς» περιεχομένου, λαμβάνοντας μέτρα για την ασφάλεια των πληροφοριών που μετέδιδε, ενώ επικοινωνούσε με «μέλη και ηγετικά στελέχη του Ντάες», ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο άνδρας που συνελήφθη στο Σαν Σεμπαστιάν, πέραν της δραστηριότητάς του στο Διαδίκτυο, έκανε στρατολόγηση σε «κύκλους ριζοσπαστών τζιχαντιστών», κυρίως προσώπων που αντιμετώπιζαν «κοινωνικό αποκλεισμό», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο τζιχαντιστές "πιάστηκαν" σε χωριστές επιχειρήσεις της αστυνομίας, η ημερομηνία διεξαγωγής των οποίων δεν διευκρινίστηκε, υπό τον συντονισμό του Audiencia Nacional («Εθνικό Δικαστήριο»), ενός ειδικού δικαστικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, από το 2015 και μετά οι ισπανικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εντοπίσει 150 φερόμενους ως τζιχαντιστές, εκ των οποίων οι 120 έχουν συλληφθεί, στην ισπανική επικράτεια. Φέτος έχουν συλληφθεί 37 πρόσωπα που φέρονται να συνδέονται με τους τζιχαντιστές.

Η Ισπανία επλήγη για τελευταία φορά από τζιχαντιστές το 2004, όταν πάνω από δέκα βόμβες εξερράγησαν σε τρένα στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης. Επρόκειτο για τις πιο πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών που είχαν διαπραχθεί ως τότε στην Ευρώπη (191 νεκροί). Έκτοτε όμως διαπράχθηκαν ακόμη πιο πολύνεκρες τζιχαντιστικές ενέργειες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, η αστυνομία ανησυχεί διότι καταγράφονται νέες αναφορές στην Ισπανία σε τζιχαντιστικά φόρα.

Η χώρα κήρυξε συναγερμό κι έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ