ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Βγείτε να διαδηλώσετε μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας

Μπόρις Τζόνσον: Βγείτε να διαδηλώσετε μπροστά από την πρεσβεία της Ρωσίας
REUTERS/Toby Melville

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Τρίτη τους Βρετανούς να διαδηλώσουν μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο για να καταγγείλουν τον ρόλο της Μόσχας στη συριακή κρίση.

«Θα ήθελα να δω να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις μπροστά στην πρεσβεία της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, επισημαίνοντας ότι η αγανάκτηση φθάνει στα όριά της μπροστά στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας εναντίον του Χαλεπιού.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα» δείχνουν την ευθύνη που φέρει η Μόσχα για τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.

Την ίδια ώρα ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι η Ρωσία ενδέχεται να γίνει ένα "κράτος παρίας" εάν συνεχίζει να πορεύεται στο «τωρινό μονοπάτι» στη Συρία.

Όπως είπε:

Εάν η Ρωσία συνεχίζει να πορεύεται στο ίδιο μονοπάτι, πιστεύω ότι αυτή η μεγάλη χώρα κινδυνεύει να καταστεί ένα κράτος παρίας και εάν η στρατηγική που ακολουθεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να αποκαταστήσει την υπεροχή και τη δόξα της Ρωσίας τότε πιστεύω ότι κινδυνεύει να δει την φιλοδοξία του να μετατρέπεται σε στάχτες.

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις εναντίον της Μόσχας και της Δαμασκού μέσω της επιβολής κυρώσεων:

Πρέπει να εντείνουμε την πίεση στο καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μέσω της επιβολής κυρώσεων και φυσικά σε βάρος των Ρώσων μέσω της επιβολής κυρώσεων.


Σημείωσε πάντως ότι δεν υποστηρίζει τις προτροπές που δέχεται από ορισμένους βουλευτές για την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. Συγκεκριμένα είπε:

Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό παρά μόνο εάν είμαστε προετοιμασμένοι να καταρρίψουμε αεροσκάφη ή ελικόπτερα που θα παραβιάζουν αυτή την ζώνη και πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τις συνέπειες. Η καλύτερη ελπίδα μας είναι να πείσουμε τους Ρώσους» να «κάνουν το σωστό» και να στηρίξουμε μια ειλικρινή εκεχειρία.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο απάντησε στις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον με ένα μήνυμα στοTwitter όπου επισημαινόταν ότι «το ιστορικό της Ρωσίας στη Συρία είναι χιλιάδες χωριά που απελευθερώθηκαν, χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας που διανεμήθηκαν. Ποιο είναι της Βρετανίας;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ