Αυτό το Νόμπελ ποιος (δεν) θα το πάρει;
Φωτογραφία αρχείου
AP PhotoΤα βραβεία Νόμπελ είναι ίσως η ύψιστη αναγνώριση στην καριέρα ενός επιστήμονα κατά βάση, αν και δεν τον κάνει το βραβείο λαμπρό επιστήμονα, αλλά αναγνώριση της προσφοράς του. Αυτά για τα επιστημονικά Νόμπελ γιατί υπάρχουν και άλλα δύο που σηκώνουν πάντα πολλή συζήτηση.
Τα Νόμπελ Οικονομικών και Ειρήνης έχουν αμφισβητηθεί πάρα πολύ κατά καιρούς, κυρίως γιατί πάντα πίσω απ’ αυτά βρίσκεται μια πολιτική ανάγνωση. Κάποτε μάλιστα κάποιος είπε ότι το Νόμπελ Οικονομικών το παίρνει αυτός που θα αποδείξει ότι ο προηγούμενος που το πήρε ήταν απατεώνας. Και ας πούμε ότι στα οικονομικά υπάρχει μια επιστημονική βάση και όσο και αν διαφωνεί κάποιος με μία βράβευση ίσως αναγνωρίσει την επιστημονική επάρκεια του νικητή.
Το Νόμπελ Ειρήνης από την άλλη είναι καθαρά πολιτικό και ίσως δεν μπορεί να είναι και αλλιώς. Έτοιμος και αρκετά απαιτητικός είναι η αλήθεια ήταν για το βραβείο ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τελικά έμεινε με άδεια χέρια, πλην όμως ο Λευκός Οίκος και είναι ίσως η πρώτη ανακοίνωση στην ιστορία για βραβείο που κάποιος δεν πήρε.
Γενικώς η ιστορία των Νόμπελ Ειρήνης δεν είναι και η ενδοξότερη. Εκτός των βραβεύσεων ανθρώπων με πραγματικό αγώνα για την ειρήνη και τη στήριξη ομάδων και λαών που δοκιμάζονται τα Νόμπελ που πήγαν σε χέρια πολιτικών αμφισβητήθηκαν έντονα. Το βραβείο που πήρε ο Μπάρακ Ομπάμ- και είναι κάτι που εκνευρίζει αφάνταστα τον Ντόναλντ Τραμπ- του δόθηκε πριν κλείσει καν έναν χρόνο στο Λευκό Οίκο. Το βραβείο έχει λάβει ο Χάνρι Κίσινγκερ τον οποίον τον ακολουθούν κατηγορίες για ουκ ολίγους πολέμους και συνωμοσίες. Η φετινή νικήτρια του βραβείου είναι φίλη με τον Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο μάλιστα ευχαρίστησε με μήνυμά της. Αυτό βέβαια δεν χρυσώνει το χάπι για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα περιμένει «επανόρθωση» από την Ακαδημία την επόμενη χρονιά.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Η «Σιδηρά Κυρία» της Βενεζουέλας που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης
«Καρφιά» Λευκού Οίκου για Νόμπελ ειρήνης: Ο Τραμπ μπορεί να κινήσει βουνά με τη δύναμη της θέλησης
«Ω, Θεέ μου! Δεν έχω λόγια» - Η στιγμή που η Ματσάδο μαθαίνει για το Νόμπελ Ειρήνης
Μαρινάκης: Σεβόμαστε κάθε λογική διεκδίκηση των αγροτών, αλλά και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται
16:00
Πακιστάν: Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν
15:48
Ο Ντόναλντ Τραμπ όρισε αξιωματικό των πεζοναυτών επικεφαλής της SOUTHCOM
15:37
Μαθητές διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη σε σχολεία της Αττικής - Ενήλικες κινούσαν τα νήματα
15:27