«Ακόμη κι αν τα σπίτια καταστραφήκαν, εμείς επιστρέφουμε»: Οι Παλαιστίνιοι γυρίζουν στη Γάζα
<p>Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Γάζα</p>
GAZAΜαζικά επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία, οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που είχαν εκτοπιστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Ο φακός καταγράφει τεράστιες ουρές ανθρώπων να διασχίζουν τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στον βορρά του θύλακα κουβαλώντας στις πλάτες τους ό,τι έχει απομείνει από τα υπάρχοντά τους.
«Ακόμα κι αν τα σπίτια μας καταστράφηκαν, εμείς θα επιστρέψουμε» δήλωσε ο Άχμαντ Αμπού Γουάτφα στο CNNi, καθώς έπαιρνε το δρόμο προς το σπίτι του στη Γάζα.
«Προσεύχομαι ο Θεός να απαλύνει τη θλίψη και την αγωνία μας και οι άνθρωποι να επιστρέψουν στα σπίτια τους» ανέφερε, εκφράζονας την «απέραντη χαρά» που ένιωθε παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να μην τον περιμένει τίποτα από όσα θύμιζαν το σπίτι του.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Γάζα
AP Photo/Jehad Alshrafi«Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από αυτό, το συναίσθημα των ανθρώπων που επιστρέφουν από τον νότο στον βορρά» είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι επετράπη στους ανθρώπους να μετακινηθούν από το νότο προς το βορρά μέσω της παραλιακής οδού Αλ Ρασίντ και της οδού Σαλάχ Αλ- Ντιν στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνια επιστρέφει με το μωρό και την οικογένειά της στη Γάζα
AP Photo/Abdel Kareem HanaΜέχρι στιγμής, περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι έχουν πάρει τον δρόμο της επιστροφής.
Ωστόσο, για πολλούς κατοίκους της βόρειας Γάζας, αυτή είναι η δεύτερη φορά που προσπάθησαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Παιδιά επιστρέφουν στη Γάζα
AP Photo/Abdel Kareem HanaΧαρά και θλίψη ανάμεσα στα ερείπια
Καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να επιστρέφουν προς τα βόρεια, τους περίμενε μία ζοφερή πραγματικότητα. Πλάνα από την πόλη δείχνουν πολυώροφα κτήρια ισοπεδωμένα και κατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού.

Σε αναπηρικό αμαξίδιο κουβαλά τα υπάρχοντα της ένα μικρό παιδί
EPA/MOHAMMED SABER/ ΑΠΕ ΜΠΕΓκρίζα σκόνη έχει «σκεπάσει» ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 70 πόλεις της Γάζας έχουν καταστραφεί.
Σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, 198.883 κτήρια στη Λωρίδα της Γάζας εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές. Καταστροφές κτηρίων παρατηρούνται σε όλη την επικράτεια, με την Πόλη της Γάζας να είναι μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 74% των κτηρίων στη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Γάζας πιθανότατα έχουν υποστεί ζημιές από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια δήλωσε στο CNNi οι σοροί τουλάχιστον 33 Παλαιστινίων ανασύρθηκαν από την πόλη της Γάζας την Παρασκευή (10/10), μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από ορισμένες περιοχές της πόλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν αδύνατο να ταυτοποιηθούν ορισμένες από τις σορούς, γι' αυτό και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου ιατροδικαστές μπορούσαν να διενεργήσουν τις εξετάσεις που απαιτούνται.

Ένα μικρό αγόρι χαίρεται που επιστρέφει στη Γάζα
EPA/MOHAMMED SABER/ ΑΠΕ ΜΠΕ«Δύο από τα παιδιά μου, ο γιος και η κόρη μου, σκοτώθηκαν στον πόλεμο» δηλώνει στο CNNi, ο Ματζντί Φουάντ Μοχάμαντ Αλ-Χουρ ενώ στέκεται ανάμεσα στα ερείπια του σπιτιού του στην Ταλ ελ Χάουα.
«Σαράντα χρόνια δουλειάς για να χτίσω αυτό το σπίτι» είπε.
«Είμαι 70 ετών τώρα. Από τα 10 μου, δούλευα. Μπόρεσα να παντρευτώ, να χτίσω αυτό το σπίτι και να κάνω παιδιά. Τώρα δεν μπορώ να δουλέψω και η υγεία μου δεν μου το επιτρέπει. Πού να πάω; Η υγεία μου δεν είναι όπως όταν ήμουν νέος. Είμαι γέρος και άρρωστος και δεν μπορώ να δουλέψω. Η γυναίκα μου είναι επίσης άρρωστη και δεν μπορεί να δει» περιέγραψε.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στη Γάζα
AP Photo/Abdel Kareem Hana«Κουρασμένος» νιώθει ο Σαΐρ Χικμάτ Σούμπ που επέστρεψε στην Μπέιτ Λαχίγια. Mίλησε στο CNNi καθώς αποσυναρμολογεί τη σκηνή του κοντά στην οδό Αλ-Ρασίντ ενόψει του ταξιδιού του προς τα βόρεια.

Παλαιστίνιοι τοποθετούν τη σημαία της Παλαιστίνης στον γυρισμό προς τη Γάζα
EPA/HAITHAM IMAD/ ΑΠΕ ΜΠΕ«Είμαστε χαρούμενοι που έχουν αφαιρέσει τo οδόφραγμα. Φυσικά και είμαι χαρούμενος» δήλωσε στο CNNi. Ωστόσο, είπε ότι η εμπειρία του έχει διδάξει να είναι επιφυλακτικός.

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι επιστρέφουν εκεί που κάποτε ήταν τα σπίτια τους στη Γάζα
EPA/MOHAMMED SABER/ ΑΠΕ ΜΠΕ«Έχω αποσυναρμολογήσει πολλές σκηνές και έχω αφήσει πολλές πίσω. Έχω εκτοπιστεί σχεδόν 20 φορές» είπε.
Άλλωστε, όπως προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την Παρασκευή, τα ισραηλινά στρατεύματα θα εξακολουθήσουν να είναι σε διάφορες περιοχές της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των Μπέιτ Χανούν, Μπέιτ Λαχίγια και Σουτζάιγια, και προειδοποίησε τους ανθρώπους να τις αποφεύγουν.

«Η προσέγγιση στις... ζώνες όπου βρίσκονται οι δυνάμεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Αυτό δεν εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν, όμως, στις γειτονιές, στα σπίτια τους.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στη Γάζα από την έναρξη της εκεχειρίας
Γάζα: Η UNICEF ζήτησε τη μαζική είσοδο βοήθειας προειδοποιώντας για αύξηση θανάτων παιδιών
Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν στην Ινδία - Υπέγραψε σειρά από συμφωνίες με τον Μόντι
18:06
Χαρίτσης κατά Τσίπρα: «Ορισμός πολιτικής αποτυχίας η εκλογική συντριβή του το 2023»
17:57
ΕΟΠΥΥ: Η καταγγελία που οδήγησε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
17:53
ΣΤΑΣΥ: Τροποποιήσεις δρομολογίων το Σάββατο (6/12) στο Μετρό με εντολή της ΕΛ.ΑΣ
17:45