ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Δεν υπάρχει θέμα Grexit

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Δεν υπάρχει θέμα Grexit
REUTERS/ KAI PFAFFENBACH

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι η βάση της απόφασης του γερμανικού κοινοβουλίου και αυτή είναι η βάση την οποία υποστηρίζουμε», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφεν Ζάιμπερτ στο κυβερνητικό briefing στο Βερολίνο απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece.

«Παραμένουμε πιστοί στις αποφάσεις του Eurogroup». Επί της ουσίας ο κ. Ζάιμπερτ υποστηρίζει, χωρίς να το λέει με απόλυτη σαφήνεια, ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ουσιαστικά δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως είπε «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, υπάρχουν θεσμοί που επιβλέπουν εάν η Ελλάδα εφαρμόζει τις συμφωνίες και τις αποφάσεις και οι αποφάσεις τελικά παίρνονται από το Eurogroup».

Επιπλέον, πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει στο CNN Greece ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα συζήτησης Grexit στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ότι δεν τίθεται καν θέμα Grexit.

Αναφερόμενη στο δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt, η ίδια πηγή εξηγεί ότι αυτά που γράφει το άρθρο, είναι προσωπικές απόψεις του συγκεκριμένου δημοσιογράφου και δεν εκφράζει το υπουργείο.

Το άρθρο της Die Welt: «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο»

Το χθεσινό άρθρο της Die Welt με τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο» επανέφερε τα σενάρια περί Grexit, με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με την τμηματική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο» αναφέρει το άρθρο και προσθέτει:

Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ