ΚΟΣΜΟΣ

Έντονες αντιδράσεις Λευκωσίας στις δηλώσεις Γιούνκερ για Κυπριακό

Έντονες αντιδράσεις Λευκωσίας στις δηλώσεις Γιούνκερ για Κυπριακό
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί τελευταίας ευκαιρίας για την επίλυση του Κυπριακού έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε άμεσα τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους προσεγγίσεις περί τελευταίας ευκαιρίας δεν δίνουν προστιθέμενη αξία στον διάλογο που διεξάγεται».

Υπενθύμισε, ότι τέτοιες αναφορές δεν λειτούργησαν βοηθητικά, ούτε στην διαδικασία, ούτε στον τρόπο αντιμετώπισης, από πλευράς των πολιτών, στο σχέδιο Ανάν, που τέθηκε στο δημοψήφισμα το 2004. δε, ότι όσο περνά ο καιρός, τα τετελεσμένα της κατοχής παγιώνονται και η προσπάθεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γίνεται πιο δύσκολη.

Υπέδειξε πως εκείνο που προέχει είναι όλοι να συμβάλουν ουσιαστικά στο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο λύσης, που να σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και να είναι συμβατό με το κεκτημένο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε αρνητικότατη εξέλιξη την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και «ΤΔΒΚ» για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές. Ανέφερε ότι τέτοιες ενέργειες δεν προσφέρουν, ούτε βοηθούν την διαδικασία.

Μια τέτοια εξέλιξη, «ενισχύει περισσότερο την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία και είναι κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους», είπε.

Ολοκληρώνοντας τόνισε πως είτε θα εργαστούμε για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, είτε θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που στην καλύτερη των περιπτώσεων για τους Τουρκοκυπρίους, θα είναι η πλήρης ενσωμάτωσή τους στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ