Ισημερινός: Ένας νεκρός από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε εμπορικό κέντρο
Το σημείο που εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην Γουαγιακίλ
APΈνας νεκρός και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο στην περιοχή Γουαγιακίλ στον Ισημερινό, τα ξημερώματα.
Την ίδια στιγμή εντοπίστηκε και δεύτερο όχημα με εκρηκτικά τα οποία εξουδετερώθηκαν από τις αρχές του Εκουαδόρ.
Η περιοχή όπου έγινε η έκρηξη αποκλείστηκε και στην περιοχή βρίσκονταν πολλά οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τζον Ρέιμπεργκ, δεύτερο αυτοκίνητο στο οποίο βρίσκονταν εκρηκτικά εντοπίστηκε σε μικρή απόσταση, αλλά δεν ανατινάχτηκε και τα εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν. Πάντα κατά τον κ. Ρέιμπεργκ, η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενες εκρήξεις και συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία.
Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν «επαγγελματικά φτιαγμένοι» από «εγκληματικές οργανώσεις που θέλουν να σπείρουν χάος στη χώρα», ανέφερε ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών Ρέιμπεργκ μέσω X.
Ο κυβερνήτης στην επαρχία Γουάγιας, όπου υπάγεται η Γουαγιακίλ, ο Ουμπέρτο Πλάσα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «θα καταδιώξουμε αυτούς που διέπραξαν αυτή την τρομοκρατική ενέργεια (...) θα τους συλλάβουμε και θα τους ασκήσουμε διώξεις με την πλήρη ισχύ του νόμου».
«Περί τις 18:00 (σ.σ. τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας) ακούσαμε πολύ δυνατό κρότο, θεωρήσαμε πως ήταν έκρηξη (...) Φύγαμε τρέχοντας επειδή φοβηθήκαμε πως θα γίνονταν κι άλλες, είμαστε σε κατάσταση σοκ», είπε η γιατρός Σαμάνθα Βέρα, που εργάζεται σε κοντινή απόσταση.
Νωρίτερα, η πυροσβεστική έκανε λόγο για έναν νεκρό εξαιτίας «φωτιάς σε όχημα».
Η περιοχή όπου έγινε η έκρηξη είναι συνοικία της μεσαίας τάξης, με εστιατόρια, καταστήματα, νοσοκομείο και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης.
Τον περασμένο μήνα, όχημα ανατινάχτηκε έξω από τη φυλακή στη Γουαγιακίλ· δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Ο Ισημερινός παραμένει αντιμέτωπος με τη βία συμμοριών που διεκδικούν ιδίως τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών στην ίδια τη χώρα και προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύρραξης» και έχει χαρακτηρίσει τις συμμορίες «τρομοκρατικές» οργανώσεις, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό.
Συντάξεις κύριες και επικουρικές Ιανουαρίου: Πότε θα καταβληθούν
05:00
Στα 18,5 λεπτά ανά kWh η μέση τιμή σε πράσινα τιμολόγια τον Δεκέμβριο - Δείτε τις τιμές των παρόχων
04:00
IRIS: Υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις - Διευκρινίσεις για τα όρια συναλλαγών
03:00
Έως πότε υποβάλλεται η τροποποιητική δήλωση για την επιστροφή ενοικίου
02:00