ΚΟΣΜΟΣ

Βλ. Πούτιν: Δύσκολος ο διάλογος με τις ΗΠΑ - η Γαλλία δηλητηριάζει την κατάσταση με τον ΟΗΕ

Βλ. Πούτιν: Δύσκολος ο διάλογος με τις ΗΠΑ - η Γαλλία δηλητηριάζει την κατάσταση με τον ΟΗΕ
Sputnik/Kremlin/Alexei Druzhinin/via REUTERS

Είναι δύσκολο να διεξαχθεί διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι τόσο του διαλόγου, αλλά την επιβολής και συμπλήρωσε πως η Μόσχα ανησυχούσε για την επιδείνωση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον χρηματοδότησε τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση της Ουκρανίας και βοήθησε στο πραξικόπημα στη χώρα, το 2015. Και έτσι δικαιολόγησε πως η Ρωσία αναγκάστηκε, τότε, να προστατεύσει τους κατοίκους ρωσικής καταγωγής.

"Είναι ανάγκη να συμπεριφερόμαστε σαν εταίροι και να λαμβάνουμε υπόψη μας τα συμφέροντα των άλλων. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο", σημείωσε, αναφερόμενος στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

Για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ γύρω από τις δικτυοπαραβιάσεις σε λογαριασμούς στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και την υποκλοπή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων προσώπων, ο Πούτιν είπε ότι δεν αφορά τη Ρωσία. Όπως υποστήριξε, όλοι οι συμμετέχοντες στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές χρησιμοποιούν μια ρητορική σε βάρος της Ρωσίας για τους δικούς τους σκοπούς. Ωστόσο, τόνισε, η Μόσχα θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τις εκλογές.

Για την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Γαλλία, ο Πούτιν κατηγόρησε το Παρίσι ότι επιχείρησε να "δηλητηριάσει την κατάσταση" αναγκάζοντας τη Μόσχα να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα που είχε υποβληθεί στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Συρία.

"Οι Γάλλοι κατέθεσαν μια πρόταση γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να υιοθετηθεί, για να πάρουν το βέτο της Μόσχας, να δηλητηριάσουν την κατάσταση και να υποδαυλίσουν την υστερία κατά της Ρωσίας", είπε.

Διερωτήθηκε μάλιστα αν είναι αρμόζον για μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι η Γαλλία, να υπακούει στις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της Συρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ