ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ευρωπαίος λαός αποταμιεύει τον μήνα τον μισό κατώτατο ελληνικό μισθό;

Ποιος ευρωπαίος λαός αποταμιεύει τον μήνα τον μισό κατώτατο ελληνικό μισθό;
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ποιος ευρωπαίος λαός αποταμιεύει κατά μέσο όρο χρήματα που αντιστοιχούν στον μισό κατώτατο ελληνικό μισθό;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Erste Bank, οι Αυστριακοί βάζουν στην άκρη περίπου 216 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, το μέσο μηνιαίο ποσό αποταμίευσης έχει παρουσιάσει συνεχή αύξηση τα προηγούμενα δέκα χρόνια, το 2006 ανερχόταν σε 132 ευρώ, το 2011 σε 168 ευρώ και φέτος φτάνει τα 216 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ελαφρά μείωση εμφανίζει η εκτίμηση του πληθυσμού ως προς τη σπουδαιότητα της αποταμίευσης, η οποία για το 69% είναι "πολύ" ή "αρκετά" σημαντική, ενώ πριν δέκα χρόνια, το 2006, το αντίστοιχο ποσοστό βρισκόταν στο 72%.

Το "βιβλιάριο αποταμίευσης" είναι φέτος ο πιο προσφιλής τρόπος "επένδυσης" των χρημάτων για την πλειονότητα του αυστριακού πληθυσμού, δηλαδή για το 77% των 8,5 εκατομμύρια κατοίκων της χώρας, ποσοστό που είναι κατά 6% μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πριν από δέκα χρόνια (2006). Ακολουθούν οι άλλου είδους τραπεζικές καταθέσεις, οι ασφάλειες ζωής ή οι ασφάλειες συντάξεων, ενώ λιγότερο ελκυστικές εμφανίζονται οι μετοχές χρηματιστηρίου ή τα διάφορα είδη ομολόγων.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου το ύψος των ιδιωτικών καταθέσεων σε αυστριακές τράπεζες ήταν 230 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,2% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ