ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα από Ολάντ και Μέρκελ σε Πούτιν για εκεχειρία στη Συρία

Κάλεσμα από Ολάντ και Μέρκελ σε Πούτιν για εκεχειρία στη Συρία
REUTERS/Bassam Khabieh

O πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσαν την Τετάρτη τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εργαστεί υπέρ της εφαρμογής εκεχειρίας στη Συρία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Όπως αναφέρει πηγή από το περιβάλλον του επικεφαλής του γαλλικού κράτους:

Ο πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία μιας συνδιάσκεψης που ήταν αφιερωμένη στην ουκρανική κρίση προκειμένου να υπενθυμίσει την θέση του για τη Συρία στον πρόεδρο Πούτιν, επισημαίνοντας πόσο απόλυτα επείγον είναι να εφαρμοστεί μια εκεχειρία και να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Την θέση του στήριξε ξεκάθαρα η καγκελάριος.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των τριών ηγετών και τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος διατύπωσε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επιτυχημένη έκβαση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση των επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των ΗΠΑ... που έχει προγραμματιστεί για την 15η Οκτωβρίου στη Λωζάνη θα αποδώσει καρπούς από την άποψη ότι θα υπάρξει πραγματική βοήθεια για την επίτευξη μια λύσης στη συριακή κρίση» σημειώνεται σε ένα δελτίο τύπου.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες εντάθηκαν σήμερα Τετάρτη με στόχο την εύρεση μιας λύσης στη συριακή κρίση, την ώρα που το Χαλέπι σφυροκοπείται από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ με την στήριξη των Ρώσων συμμάχων του.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μια διεθνής σύνοδος το Σάββατο στη Λωζάνη για τη Συρία όπου θα συμμετάσχουν οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι όπως και υπουργοί Εξωτερικών από πολλές χώρες της περιοχής.

Μια νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Λονδίνο, επίσης με τη συμμετοχή του Τζον Κέρι, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ