ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Ο Πούτιν φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν Tomahawk στην Ουκρανία - Γιατί δηλώνει ρεαλιστής

Ζελένσκι: Ο Πούτιν φοβάται ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν Tomahawk στην Ουκρανία - Γιατί δηλώνει ρεαλιστής
O Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει δηλώσεις έξω από το Λευκό Οίκο  AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Ανοικτό το ενδεχόμενο η Ουκρανία να εξασφαλίσει πυραύλους Tomahawk μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στο μέλλον αφήνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι «ο Πούτιν φοβάται» μία τέτοια εξέλιξη.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην εκπομπή Meet the Press του NBC News, ο πρόεδρος της Ουκρανίας συζήτησε ορισμένες από τις λεπτομέρειες της δίωρης συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή (17/10), συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας του για την απόκτηση Tomahawk μετά από τρία χρόνια πολέμου με τη Ρωσία.

«Είναι καλό που ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε «όχι», αλλά για σήμερα, δεν είπε «ναι», είπε σχετικά με την προμήθεια των πυραύλων, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που θα μεταδοθεί την Κυριακή.

Ο ίδιος δήλωσε ρεαλιστής, παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανησυχεί για μια πιθανή κλιμάκωση με τη Ρωσία και πρόσθεσε δήλωσε στο NBC ότι τα όπλα αποτελούν πραγματική ανησυχία για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Νομίζω ότι ο Πούτιν φοβάται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μας παραδώσουν Tomahawk. Και νομίζω ότι φοβάται πραγματικά ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε», είπε αμόμη.

Τα όπλα έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιονδήποτε άλλο πύραυλο στο οπλοστάσιο της Ουκρανίας και έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ενώ ο κ. Τραμπ δεν απέκλεισε την παροχή των πυραύλων Tomahawk, φάνηκε ψύχραιμος στην προοπτική καθώς προσβλέπει σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στην Ουγγαρία τις επόμενες εβδομάδες.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν κλιμάκωση»

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Τραμπ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν την Πέμπτη (16/10), ο Ζελένσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μιλήσαμε φυσικά για (πυραύλους) μεγάλου βεληνεκούς. Και δεν θέλω να κάνω δηλώσεις σχετικά».

Για να προσθέσει: «Δεν μιλάμε γι' αυτό επειδή... οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν αυτή την κλιμάκωση».

Αργότερα, σε μια ανάρτηση στο X, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι βασίζεται στον Τραμπ για να «φέρει αυτόν τον πόλεμο πιο κοντά στο τέλος του».

«Συζητήσαμε όλα τα βασικά ζητήματα - τις θέσεις μας στο πεδίο της μάχης, τις δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς και την αεράμυνα, και, φυσικά, τις διπλωματικές προοπτικές», είπε.

«Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητα που ξεκίνησε και συνεχίζει να παρατείνει σκόπιμα. Βασιζόμαστε στην πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το χτύπημα στόχων βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος θα αποτελούσε «κλιμάκωση».